Kreni-promeni u Nišu skuplja potpise kako bi se ženama na porođaju dozvolila pratnja 1foto FoNet/Fond B92

Iskustvo koje je tokom rizične trudnoće i porođaja podelio sa suprugom, a koja je kasnije preminula, niškog advokata Zorana Pešića motivisalo je da pomogne drugim porodicama i ponudi im pravne savete bez ikakve naknade.

On kaže da praksa u kojoj se krše prava, a ne dobijaju presude, mora da se menja, prenosi N1.

Iz organizacije Kreni-promeni takođe ukazuju na akušersko nasilje, a u 20 gradova, među kojima je i Niš, predata je peticija da žene na porođaju imaju besplatnu pratnju.

„Ja ne znam zaista koliko je stresan i težak sam porođaj. Ali, meni je moja supruga rekla da je to njoj bio jedan od najtežih dana u životu“, rekao je na konferenciji za novinare Petar Petković iz „Kreni promeni“.

Ovako govore dva supruga, sada dva oca, o iskustvima sa porođaja svojih i drugih žena iz okruženja. Kažu, nisu bila dobra. Obojica se, na svoj način, bore da se situacija promeni.

Advokat Pešić odlučio je da ženama pomogne tako što nudi besplatne pravne savete onima koje su se suočile sa akušerskim nasiljem. Poziva kolege da se odreknu prihoda i učine isto, jer tvrdi da su pacijenti bez zaštite.

„Moram da priznam, lekari međusobno štite lekare i dosta sudskih postupaka ima epilog koji nije adekvatan i dobar po pacijenta, iako je očigledno da su prava pacijenta bila ugrožena“ Zoran Pešić, kaže advokat Pešić.

Govori o tome da su bila ugrožena i prava njegove pokojne supruge Marije. Ona je ranjiva kategorija bila i kao trudnica i kao obolela od raka, ali tvrdi da je umesto pomoći doživela kršenje prava i nasilje.

Petković govori o lošim uslovima, nedostatku sredstava, lošoj hrani, odnosu zaposlenih prema trudnicama i porodiljama i zajedno sa saborcima iz organizacije „Kreni promeni“ direktoru niškog porodilišta predaje peticiju da na porođaju ženama bude omogućena besplatna pratnja.

„Naš dolazak su, nažalost, inicirali različiti primeri akušerskog nasilja koje smo imali prilike da čujemo u poslednjih nekoliko nedelja“, navodi Dina Marković iz pokreta „Kreni promeni“.

Od direktora su dobili podršku za peticiju. Kaže da kovid i virusi menjaju situaciju, ali da će prisustvo pratnje bez naknade, uz završenu obuku, biti vraćeno čim uslovi dozvole.

„Uvek je žena zadovoljnija i srećnija i u istom trenutku može da podeli sreću sa onim ko joj je najbitniji u životu“, objašnjava direktor Ginekološko-akušerske klinike Niš Dejan Mitić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari