KRIK: Radulović otvorio dva računa u švajcarskoj banci u vreme kada se nalazio pod istragom 1Foto: EPA/ Adrian DENNIS

Rodoljub Radulović, poznat i kao Miša Banana, optužen da je zajedno sa Darkom Šarićem učestvovao u međunarodnom švercu kokaina, otvorio je dva računa u švajcarskoj banci Credit Suisse u vreme kada se nalazio pod istragom i na njima imao milionske iznose, objavio je danas KRIK pozivajući se na podatke iz međunarodnog projekta „Švajcarske tajne“.

Dokumenta koja su prikupili novinari KRIK ukazuju na to da je, kako tvrde pozivajući se na navode srpskog tužilaštva, Radulović te račune koristio za pranje „kokainskog“ novca, ali i da bi spasio imovinu svoje kompanije koja je bila pod istragom američkih vlasti.

Novinarska mreža OCCRP i nemački „Zidojče cajtung“ sa kolegama iz 39 zemalja i 46 redakcija, uključujući i KRIK, otkrivaju tajne račune koje su u švajcarskoj banci Credit Suisse otvarali ljudi uključeni u sumnjive poslove.

Ovo veliko novinarsko istraživanje zasnovano je na procurelim podacima i naziva se „Švajcarske tajne“, piše KRIK.

Ti podaci otkrivaju da je Radulović u Švajcarskoj, zapravo, imao dva računa koje je vodio preko svojih ofšor firmi.

„Za jedan od njih srpsko tužilaštvo do danas nije znalo“, rečeno je iz tužilaštva novinarima mreže KRIK.

Banka Credit Suisse, kako navode, otvorila je račune Raduloviću uprkos tome što je pre toga bio uključen u niz finansijskih malverzacija u Americi.

Radulović je, prema tim podacima, račune u Credit Suisse otvorio 2005. i 2006. a zatvorio tek u maju 2010. godine, mesec dana nakon što je Šarić u Srbiji optužen za šverc kokaina.

„Kada je 2012. i sam optužen u istom slučaju, Radulović se dao u bekstvo i do danas se ne zna gde se nalazi. Zbog međunarodnog šverca 1,8 tona kokaina u odsustvu je u Srbiji osuđen na 10 godina zatvora, ali je presuda zbog proceduralnih propusta ukinuta i ponovljeno suđenje trebalo bi da počne krajem meseca“, podseća KRIK.

Istraga protiv Radulovića zbog pranja novca preko švajcarskog računa nije okončana do danas, navodi KRIK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari