Kristofer Hil: Podržaću Srbiju u reformama, isticaću značaj slobode medija   1Kristofer Hil foto EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Kandidat za američkog ambasadora u Beogradu Kristofer Hil izjavio je večeras u Senatu SAD da će, ako bude izabran, podržavati Srbiju u sprovodjenju važnih reformi, da će isticati značaj slobode medija i podržavati civilno društvo.

Tokom pretresa pred Odborom Senata za spoljne poslove, što je prvi korak u procesu potvrdjivanja njegove nominacije za ambasadora u Beogradu, Hil je rekao da će nastojati da podstakne održavanje transparentnih i poštenih izbora u aprilu naredne godine.

„Ako budem izabran, pokušaću da naglasim značaj slobode medija i da podržim ključnu ulogu civilnog društva u Srbiji. Raznovrsna politička scena i slobodni i nezavisni mediji su ključni za uspeh Srbije kao evropske demokratije“, kazao je Hil.

Naveo je da će SAD nastaviti da podržavaju napredak Srbije u oblastima medju kojima su borba protiv korupcije, poboljšanje vladavine prava, jačanje demokratskih institucija.

Hil je rekao da Srbija, da bi postala članica EU, mora da normalizuje odnose sa Kosovom.

„SAD snažno podržava dijalog uz posredovanje EU kao najbolju šansu za obe zemlje da prevazidju velike razlike. Uzajamno priznanje je najbolji način za napredak, kako je rekao predsednik Džozef Bajden“, kazao je Hil.

Naveo je da će nastaviti da insistira na punoj istrazi ubistva braće Bitići 1999. godine.

„Reč je o tri američka državljanina ubijena u policijskom pritvoru u Srbiji. Nastaviću sa pritiskom na srpsku vladu kako bi odgovorni za to trostruko ubistvo bili privedeni pravdi, nezavisno od čina ili pozicije“, dodao je.

Hil je rekao i da će „pokušati da pomogne Srbiji da izgradi otpornost na maligne spoljne uticaje“, uključujući ruski i kineski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari