Predsednica Skupštine grada Novog Pazara Borka Jovanović, složila se sa učesnicima debate da razlike postoje, ali i rekla da se zbog ćutanja o podelama i razlikama, koje je trebalo da budu prednost, a ne mana „došlo do čega je došlo“.


-Vi mladi ste velika snaga, ali mladih ljudi ima i tamo gde su međuetničke i međuverske razlike ekstremne. Ne vode ih mladi. To vam govori da smo krivi mi stariji jer mi vodimo politiku, ali ne sa željom da mlade naučimo ko su, da to čuvaju i poštuju i da poštuju tuđe, već sa željom da se održavaju tamo gde jesu. Ko je napravio horove posebno za Srbe a posebno za Bošnjake? Stariji. Dobro je što imamo i Đulistan i Rašanke, ali nije dobro ako Đulistan ne zna da peva to što pevaju Rašanke i nije dobro ako Rašanke ne znaju da pevaju ono što peva Đulistan. Poznavanje više kultura je viša vrednost čoveka. Ne vredim manje ako nekog pozdravim sa „merhaba“. Zašto bih mogla da kažem „guten tag“ a ne „merhaba“? – istakla je Jovanovićeva i dodala da joj kao čoveku smeta „kada vlast u institucije unosi ono što je privatno pravo – vera, njeno ispoljavanje na ovaj ili onaj način. I vlast ne sme da zabrani to, ali da se u vlasti koriste pozicije da se nameće ono što vera radi je zloupotreba i vlasti i vere i ljudskosti“. Predsednica novopazarskog parlamenta je ocenila da je veronauka u školama problem „ali to je uvela vlast i sada je politički teško to promeniti, odmah bi to išlo kao ugrožavanje osnovnih ljudskih prava“.

-Za mene kao bivšu učiteljicu sa skoro četrdeset jednom godinom radnog staža, bilo je poražavajuće kada bi mi se prvaci razdvojili zbog časa veronauke. Veronauka bi trebalo da bude čas na kojem se uči o svim religijama, o njenim vrednostima i onome što one pozitivno propovedaju – rekla je predsednica Skupštine grada i ocenila da „bez obzira što smo hteli da govorimo samo o međuetničkim i međureligijskim razlikama, mi ih produžavamo i na drugim mestima“ i kao primer navela zapošljavanje „koliko je zaposleno ovih ili onih, koliko iz ove ili one partije, onda dolazi još usitnjavanja, pa se razlike produbljuju na svakom mestu, umesto da se eliminišu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari