Krivična prijava zbog zloupotrebe imena Instituta za javno zdravlje Kragujevac: Direktor tvrdi da se sa lažnog mejla šire neistine 1foto: Zoran Mišić

Za sada nepoznati počinioci napravili su lažnu mail adresu Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu i u roku od mesec i po dana tri puta su zloupotrebili ime ove ustanove kako bi širili neistine, kaže za Danas v. d. direktora Instituta Nebojša Ranković.

On objašnjava da su sa lažne mail adrese [email protected] slati nepotpisani tekstovi na različite mailove u tom periodu, a pred Novu godinu i na mailove kragujevačkih medija i novinara.

Oni su dobili mail pod naslovom “Saga o Institutu za javno zdravlje Kragujevac” u kome su navedeni navodni problemi u ovoj ustanovi. Tekst nije bio potpisan, već na kraju stoji da se radi o zabrinutoj grupi zaposlenih.

Iz teksta se može zaključiti da su oni zabrinuti za funkcionisanje ove ustanove, jer se u njoj već nedeljama ne rade neke mikrobiološke analize budućim trudnicama i porodiljama.

Analize se, prema navodima, nisu vršile jer „nije moguće utvrditi da li je PCR aparat na kome se one rade u upotrebi“.

U tekstu se navodi da neki zaposleni kažu da on nije u funkciji od jula 2022. dok drugi ističu da je u kvaru od 4. novembra. Čak se navodi i da su podnete krivične prijave Odeljenju za borbu protiv korupcije u Kraljevu.

“Zabrinutu grupu zaposlenih” su posebno pogodili finansijski pokazatelji u novembru, jer su navodno drastično opali. Oni su naveli da Institut trenutno obezbeđuje finansijsku ravnotežu zahvaljuju prethodno obezbeđenim sredstvima od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a na osnovu kovid testiranja.

Zbog toga, kaže se, zaposleni sa razlogom strahuju da li će Institut uspeti da obezbedi sredstva za poslovanje i njihovu zaradu ili će dodatno opteretiti budžet Srbije.

Krivična prijava zbog zloupotrebe imena Instituta za javno zdravlje Kragujevac: Direktor tvrdi da se sa lažnog mejla šire neistine 2
Foto: Screenshot/RTV Kragujevac

– Radi se o zloupotrebi službenog imena ustanove. Mail je Institutu, kao osnivač dodelila Vlada Republike Srbije i on glasi [email protected]. Zbog toga smo MUP-u i Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu podneli krivičnu prijavu pre skoro dva meseca. Za sada nismo dobili nikakve informacije o tome ko stoji iza zloupotrebe, iako smo slali i urgencije, objašnjava Nebojša Ranković.

Navode iz teksta koji je poslat sa lažne adrese smatra potpunim neistinama i dezinformacijama i kaže da nema potrebe da bilo šta demantuje kada se radi o anonimnim pošiljaocima sa lažne mail adrese.

– Naravno da je sve to netačno, ali ako bih ja sada to demantovao, delovalo bi kao da se opravdavam i branim, a ne znam ni zbog čega, ni pred kim. Sve mi to deluje imaginarno i nerealno i oslikava društvo u kome živimo, a u kome se bilo kakav uspeh u lokalnoj sredini ne prašta, kaže Ranković.

Ranković kaže da ne može da komentariše ko stoji iza tih tekstova.

Ipak, o uslovima rada i atmosferi u ovoj kragujevačkoj ustanovi, kaže, najbolje govori činjenica da u njoj postoje dva reprezentativna sindikata i da njihovi članovi nemaju zamerke na rad Instituta.

Sa njima je potpisan i poseban kolektivni ugovor koji zaposlenima u ovoj ustanovi omogućava bolje uslove rada od onih koji je prvobitno propisala država, a Institut se trudi da svoje aktivnosti proširi i na druge opštine u Šumadiji, kako ljudi ne bi morali da dolaze u Kragujevac na analize.

Zaposleni, po Rankovićevim rečima, ne moraju da brinu o platama i finansijskom poslovanju Instituta, jer su, za razliku od navoda u anonimnom mailu, prihodi u novembru bili za 30 odsto veći nego u 2021. godini, a 20 odsto u odnosu na prosek za taj mesec.

Sa takvim poslovanjem se nastavilo i u decembru, u kome su prihodi bili za 25 odsto veći od najuspešnijeg perioda u istoriji Instituta.

Iako nije želeo da se osvrće na navode iz anonimnog teksta, Ranković je ranije za Kragujevačke novine izjavio da se sve analize, naročito one koje se odnose na buduće mame, rade nesmetano, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, iako jedan aparat jeste van funkcije.

Međutim, objasnio je da u Institutu postoje četiri PCR aparata i da se svim pacijentima usluge pružaju bez ikakvog zastoja.

– Aktuelni saziv Nadzornog odbora izrazio je sumnju u status jednog aparata i o tome obavestio Ministarstvo zdravlja. Međutim, pre reakcije Nadzornog odbora, još početkom novembra, Institut je podneo prijavu o svim saznanjima vezanim za taj aparat i obavestio resorno Ministarstvo, rekao je Ranković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari