Srbiji preti epidemija morbila, Batut poziva na hitnu reakciju 1foto EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Broj dece koja su primile obavezne vakcine među najnižima je u poslednjih 20 godina. Posebno je alarmantna situacija kada se pogleda koliko je dece propustilo vakcinaciju MMR vakcinom u prethodne dve godine zbog čega ozbiljno preti epidemija morbila, a Institut za javno zdravlje Srbije Batut poziva na hitnu reakciju nadležnih.

Izveštaj Batuta, objavljen pre dva dana na sajtu ove institucije, pokazuje da je obuhvat MMR-om na nivou cele Srbije bio 74.8 odsto. Čak je i u godini koja je prethodila poslednjoj epidemiji morbila bio veći procenat vakcinisane dece. Tada je zbog širenja morbila prema zvaničnim podacima bilo 5.000 obolelih i 14 umrlih, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

– Postoji kritična masa nevakcinisanih koja narušava kolektivni imunitet populacije, što za posledicu može imati pojavu sporadičnog i epidemijskog javljanja bolesti koje se mogu prevenirati vakcinama i dovodi u pitanje dostizanje statusa eliminacije morbila u Republici i održanje statusa „zemlje bez poliomijelitisa” – navodi se u izveštaju Batuta, u kome se još poziva na „hitnu reakciju svih učesnika u sistemu imunizacije“.

Kada se pogledaju podaci po opštinama, vidi se da postoje mesta gde je broj vakcinisane dece manji od 50 odsto. U Novom Sadu samo je 24 odsto dece primilo MMR vakcinu.

Poslednji Godišnji izveštaj o zdravstvenom stanju građana Novog Sada, o kome će se sutra raspravljati na gradskoj skupštini, takođe ističe ovaj problem.

Kako je preneo portal 0.21, u ovom izveštaju stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine navode da je obuhvat imunizacijom opao zbog jačanja antivakcinalnog lobija, nedoslednog odgovora nadležnih na javne istupe antivaksera, lažnih kontraindikacija, neusklađenosti zakona u vezi sa imunizacijom i zakona iz nadležnosti Ministarstva prosvete i zakona o pravima pacijenata, kao i zbog sve prisutnijeg problema osipanja kadra koji je prethodno osposobljen za efikasno sprovođenje imunizacije i zamene lekarima koji nisu edukovani i više su podložni širenju teorija zavere.

Problem je i u činjenici da pojedini pedijatri ne posvećuju dovoljno vremena roditeljima koji su u dilemi zbog vakcinacije dece, a manjkava je i inspekcija koja bi trebalo da kontroliše imunizaciju.

Donekle slično objašnjenje daje i Institut za javno zdravlje Srbije.

U izveštaju ove ustanove se navodi da je razlog malog broja vakcinisanih, pored pandemije, neusaglašenost zakona.

Dok Zakon o pravima pacijenata daje pravo da roditelj odluči da li će vakcinisati maloletno dete, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ukazuje da za sprovođenje obavezne imunizacije nije potreban pristanak lica, odnosno roditelja ili staratelja.

– Imunizacija školske dece se sprovodi većinom u domovima zdravlja, samo u prisustvu roditelja, dok je vakcinacija po školama uglavnom napuštena. Nejedinstven stav dela pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dodatno su doveli do pada u obuhvatu vakcinama prema Kalendaru u prethodnom periodu – zaključuje Batut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari