Krivične prijave protiv investitora malih hidroelektrana na reci Gračanici 1Mala hidroelektrana Virovci, Foto: CINS

Inicijativa Pravo na vodu saopštila je danas da je podneta krivična prijava protiv investitora malih hidroelektrana na reci Gračanici, u opštini Prijepolje, za koga navode da je pregrađivanjem ribljih staza naneo ogromnu štetu životnoj sredini.

U saopštenju se navodi da je ova inicijativa krivičnu prijavu podnela zajedno sa udruženjem Libergraf iz Užica i inicijativom Zaštitimo reke Prijepolja, protiv privrednog društva „15. avgust“ iz Beograda, „zbog oštećenja životne sredine i ugrožavanja živog sveta u reci Gračanici u opštini Prijepolje, na kojoj je ovaj investitor izgradio tri male hidroelektrane u nizu“.

„Aktivista inicijative Zaštitimo reke Prijepolja je u oktobru 2023. zatekao suvo korito reke Gračanice. Razlog tome bile su pregrade na ribljim stazama, postavljenim na vodozahvatima sve tri male hidroelektrane. Očigledno je da je investitor namerno zatvorio riblje staze kako bi sačuvao protok vode u korist proizvodnja struje i lične koristi“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je investitor time prekršio Vodne uslove Srbijavoda o obezbeđivanju minimalnog održivog protoka, kao i odredbe Uslova zaštite prirode, koje je izdao Zavod za zaštitu prirode Srbije.

„U njima jasno stoji da riblјe staze moraju da funkcionišu u periodu kada su migracije riba najveće i da nesmetano funkcionisanje riblјe staze ima prioritet u odnosu na proizvodnju električne energije, kao i da u slučaju minimalnih održivih protoka rad turbina mora biti obustavlјen kako bi u riblјoj stazi bilo dovolјno vode“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari