Odbor za zaštitu životne sredine: Mini hidroelektrana Zvonce na Rupskoj reci biće srušena 1Rupska reka, Foto: JuGmedia

Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine u Skupštini Srbije Aleksandar Jovanović rekao je danas da će cevi male hidroelektrane „Zvonce“ u reci Rakita u opštini Babušnica biti srušene ili će sama morati da se zaustavi.

On je na sednici tog Odbora, na kojoj se raspravljalo o uticaju mini hidroelektrana na životnu sredinu, koja je održana u Babušnici, rekao da bi cevi već bile izbušene da nisu pod pritiskom.

„Ministarstvo rudarstva i energetike je shvatilo da je pogrešilo kada je dalo dozvolu za gradnju male hidroelektrane na reci Rakita i dalo nalog da se cevi uklone, ali to nema ko da sprovede da bi državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanovć izdala upotrebnu dozvolu“, rekao je Jovanović.

On je rekao da je obezbeđenje opštine Babušnica pokušalo danas da spreči članove odbora da održe sednicu u prostorijama opštine, iako su uredno prijavljni, pravdajući to „forama duplih spiskova“, ali da su oni ušli na silu i da će i ubuduće to činiti kada vlast pokuša da spreči odbranu prirodnih resursa.

Jovanović je rekao da je na sednicu pozvan predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić koji se nije ni javio, a da zamenik Odbora Milimir Vujadinović nije hteo d prisustvuje i da Odbor nije imao kvorum za odlučivanje.

„Sram vas bilo, sram bilo i predsednicu opštine Babušnica Ivanu Stojčić koja je uz pomoć obezbeđenja pokušala da spreči članove Odbora da održe sednicu u opštini „, rekao je Jovanović.

Dodao je da je vlast napala šume, reke i vazduh da bi investitori punili džepove.

On je rekao da je na sednicu bio pozvan i investitor hidroelektrane „Zvonce“ Gorn Belić koji ima kuću na savskom nasipu u zoni vodoodbrane od poplava, pored kuće bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, Ljubiše Buhe i direktora Srbijavoda Gorana Puzovića.

Predsednik odbora za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić rekao je da je sednicu Odbora za zaštitu životne sredine u Loznici opstruirao „famozni Milimir“ i da je i danas u zgradi opštine, ali nije došao na sednicu.

„Kad shvatite da postoje Milimiri, pitate se šta je funkcija narodnog poslanika i Skupštine, kako je moguće da neko ko je narodni poslanik opstuira rad ovako važnog odbora i ko mu to dopušta i da li predsednik Skupštine, zaboravni Orlić, koji ne zna gde je 37.000 potpisa građana, upošte ima svest o tome koliko je destruktivno njihovo ponašanje“, rekao je Ristić, koji je profesor na Šumarskom fakultetu.

On je rekao da je izgradnjom hidroelektrane „Zvonce“ prekršeno pet zakona i da je investitor probušio čak i bujičarske pregrade jer mu je tako bilo najjeftinije da ih sprovede, čime je povećan rizik od bujičnih poplava, a ta reka je ekstremno bujična.

Dragana Đorđević iz Instituta za hemiju upozorila je na posebnu opasnost od curenja ulja sa turbina i transformatora hidroelektrana u vodu. „Neko je zamislio da opšte dobro može da koristi za svoj džep“, rekla je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari