Miroslav Aleksić: Poništiti sve dozvole i uvesti moratorijum na gradnju malih hidroelektra 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Šef poslaničke grupe Narodne stranke u Skupštini Srbije, Miroslav Aleksić, izjavio je danas da bi trebalo poništiti sve dozvole za male hidroelektrane u Srbiji i uvesti moratorijum na njihovo dalje izdavanje.

On je na sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine, održanoj u Babušnici, rekao da „stavljanje reka u cevi“ ne donosi korist državi i građanima, nego isključivo služi da se bogati grupa povlašćenih bliska vlasti, prenela je Narodna stranka.

Kazao je i da „male hidroelektrane nemaju nikakve veze sa ’zelenom energijom’ „, nego samo s profitom onih koji se bogate na osnovu bliskosti režimu.

Naveo je da njihovo bogaćenje plaća svako domaćinstvo je račun za struju ima stavku „Naknada za obnovljive izvore energije“.

Podsetio je da proizvodnja struje iz malih hidroelektrana predstavlja tek 0,8 odsto energetskog bilansa u Srbiji.

„Planirano je izdavanje 850 dozvola za male hidroelektrane širom Srbije, a planirano je i 1.000, činilo bi tek između tri i pet odsto energetskog bilansa“, kazao je on.

Aleksić je kazao da „samo gubici na elektromreži Srbije danas iznose 17 odsto“, te da „država istovremeno opstruiše ljude koji ulažu u solarnu energiju“.

Govoreći  drugim temama, rekao je da je seča šuma veliki problem u Srbiji i naveo da je u opštini Varvarin na lokaciji Izbenica planirana seča 1.250 hektara šume da bi se postavili vetroparkovi, ali „građani Varvarina sumnjaju da se šuma zapravo seče u interesu jednog od najvećih proizvođača peleta u Srbiji, koji ima firmu u Varvarinu“.

„Reč je najvećem trgovcu oružjem u Srbiji – Slobodanu Tešiću, a firma se vodi na njegovu ćerku, pa bi njima bilo obezbeđeno dovoljno posečene šume za pelet“, rekao je Aleksić.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić je na sastanku u Babušnici ocenila da su male hidroelektrane „greška koju vlast opravdava umesto da je ispravi“.

Navela je da je EPS „nedavno raspisala tender za izgradnju 10 malih hidroelektrana na reci Ibar“,  te građani Kraljeva „strahuju da će njihov grad ostati bez vode“.

Kazala je da pitanje zaštite životne sredine nije partijsko jer „nema tog Aleksandra Vučića koji može da zaštiti pluća građana i njihovu potrebu za zdravom vodom, vazduhom i zemljom“.

„Nismo mi dve strane, nego smo svi jednako ugroženi, a glasače Srpske napredne stranke je zloupotrebila grupa mafijaša“, rekla je Parlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari