Aleksić: Ako bi građani odbacili sporazum na referendumu, to bi bio kraj vlasti Vučića 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatanjem „francuskog-nemačkog“ sporazuma za Kosovo i Metohiju prihvatio priznanje samoproglašenog Kosova i članstvo Prištine u UN, i dodao da o tome moraju da odluče građani na referendumu.

Ako bi građani odbacili sporazum na referendumu, to bi bio kraj vlasti Vučića. Pregovori o Kosovu i Metohiji bi tada bili nastavljeni o novom sporazumu uz poštovanje interesa Srbije, njenih građana i Ustava, ali bi pregovarao neko drugi, a ne Vučić koji je pristao na sve jer je ucenjen, rekao je Aleksić televiziji N1.

S obzirom da Ustavni sud ćuti na kršenje Ustava, ukazao je Aleksić, jedini nosilac vlasti koji može da odluči o ovako važnom pitanju je narod i zato je Narodna stranka predložila referendum, jer ako se u Evropi održavaju referendumi o minimalnoj zaradi i gradnji tržnih centara i zgrada, onda bi i građani Srbije na taj način trebalo da odluče o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju.

Aleksić je podsetio da Savet Evrope preporučio da se ide na direktnu demokratiju i da građani odlučuju na referendumu.

Referendum je tekovina evropskih vrednosti i sporazum ne može biti nametnut. Moći ćemo da kontrolišemo referendumski proces i imaćemo čuvare kutija na svakom biračkom mestu, jer sada opozicija ima poslanike u parlamentu, kazao je Aleksić.

On je ocenio da prihvatanje i sprovođenje sporazuma neće „ni za milimetar približiti“ Srbiju Evropskoj uniji i dodao da stranci koriste Vučića za sprovođenje svojih planova, jer znaju da je predsednik slab pregovarač zato što je ucenjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari