Prve krivične prijave protiv policije zbog "zloupotrebe ličnih podataka" na eko protestu u Nišu 1Foto: Z. Miladinović/Danas

 

Građanski aktivista i glavni i odgovorni urednik medijskog portala Niška inicijativa Srđan Nonić podneo je krivičnu prijavu zbog zloupotrebe ličnih podataka protiv policajaca koji su učestvovali u pokretanju prekršajnih postupaka protiv učesnika ekoloških protesta održanih u Nišu u decembru 2021, a da ih nisu legitimisali.

Nonić je Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu podneo krivičnu prijavu protiv policijskog majora Marka Petrovića, koji je potpisivao prekršajne prijave, kao i drugih NN službenika niške Policijske uprave koji su u učestvovali u “ovakvom kršenju zakona”.

On je naveo da je major Petrović u njegovom, ali i u svim drugim slučajevima, nezakonito prikupljao i obrađivao lične podatke demonstranata, postupajući protivno članu 146. stav 3. Krivičnog zakonika Srbije, kao i ostalih zakona koji se bave zloupotrebom ličnih podataka.

Prve krivične prijave protiv policije zbog "zloupotrebe ličnih podataka" na eko protestu u Nišu 2
Foto Z. Miladinović/ Danas

Niška policija je, inače, pred Prekršajnim sudom pokrenula ukupno 123 postupka protiv učesnika eko- protesta zbog “ometanja saobraćaja usled kretanja kolovozom” i “organizovanja neprijavljenog skupa”, od kojih 32 još nisu okončana, dok je samo u sedam slučajeva doneta osuđujuća odluka, a u 74 slučaja odluka bila oslobađajuća, ili je postupak obustavljen ili su prijave odbačene.

U ukupan broj postupaka spada i 14 slučajeva u kojima su demonstranti odlučili da izbegnu procese, koji su mogli biti završeni i u njihovu korist, već da odmah plate novčanu kaznu navedenu u policijskom nalogu, rekli su za Danas u Prekršajnom sudu.

Nonić podseća da je protiv njega pokrenut prekršajni postupak zbog toga što se 11. decembra 2021. “drsko i bezobzirno ponašao” između ostalog i zato što je tokom protesta lepio transparente sa natpisom “Trg kralja Aleksandra Vučića” na hotel “Ambasador”, na kojem se inače nalazio ogromni bilbord sa likom predsednika Srbije.

Prve krivične prijave protiv policije zbog "zloupotrebe ličnih podataka" na eko protestu u Nišu 3
Foto: Niška inicijativa

Niška policija je ocenila da je on na taj način “narušavao javni red i mir i spokojstvo građana”, po članu 8. Zakona o javnom redu i miru, kojim je zaprećena novčana kazna od 10.000 do 150.000 dinara ili rad u javnom interesu od 80 do 360 časova.

“Prekršajni sud je i u prvom i u drugom stepenu odbacio tu prijavu jer nije bilo elemenata dela koje mi je stavljano na teret. Ali, ono što je zabrinjavajuće je da je u ovim sudskim postupcima jasno konstatovano da je policija za podnošenje prijave koristila lične podatke iz svoje službene baze, a da to nije smela po zakonu, koji joj nalaže da je bilo neophodno da me legitimiše na licu mesta. Isto to je činila i prilikom podnošenja prijava protiv drugih građana koji su bili na protestu. Major Petrović je na suđenju u jednom drugom slučaju kazao da je dobio usmeno naređenje da tako postupa. Šta reći o državi u kojoj je dovoljan usmeni nalog iz Beograda pa da policija krši bilo koji zakon?”, kaže Nonić za Danas.

Prve krivične prijave protiv policije zbog "zloupotrebe ličnih podataka" na eko protestu u Nišu 4
Srđan Nonić: Foto Niška inicijativa

Niš je, inače, jedan od retkih gradova u kojima je policija pokretala prekršajne postupke u vezi sa ekološkim protestima i protiv opozicionih lidera. Sve te procese policija je “izgubila” ili oni još nisu okončani.

Prekršajni nalozi i zahtevi zbog toga što su navodno ometale saobraćaj krećući se kolovozom, odnosno “organizovale neprijavljeni skup”, podneti su protiv Tamare Milenković- Kerković, potpredsednice Dveri, koja je danas narodna poslanica, i Jelene Milošević, članice Predsedništva Stranke slobode i pravde, koja je takođe poslanica.

Kao dokaz da su “organizatorke” niških eko- protesta navođeno je šerovanje objava o protestu na njihovim profilima na socijalnim mrežama.

Policija je “optužila” i Đorđa Stankovića, potpredsednika Narodne stranke, koji je sada narodni poslanik, da je organizovao eko protest u Nišu, navodeći u njegovom prekršajnom predmetu i imena njegovih roditelja, kao i podatke da su oni članovi Demokratske stranke i vlasnici privatnih vrtića u Nišu, te koje automobile voze.

U NS su tada tvrdili da se podaci ove vrste dostavljaju sudu “isključivo ako je okrivljeni terorista ili ugrožava bezbednost države”, uz ocenu da je „jasno da su ih sakupljale službe bezbednosti, i to na nezakonit način“.

Prekršajni nalozi zbog “ometanja saobraćaja” podnete su i protiv nekih javnih ličnosti koje su učestvovale u protestima, među kojima je bio i tadašnji dekan Pravnog fakulteta Goran Obradović.

Niko od njih nije legitimisan, a neki su izrazili sumnju da su demonstranti identifikovani uz pomoć biometrijskog video snimanja, koje u Srbiji nije dozvoljeno.

 

Niška policija ćuti

Niška PU nije odgovorila na pitanje Danasa da li je unutrašnja kontrola proveravala zakonitost postupanja majora Marka Petrovića povodom podnošenja prekršajnih prijava protiv učesnika neprijavljenih okupljanja 4. i 11. decembra 2021. godine, a koje je on potpisivao, te kakav je epilog.

Zahtev unutrašnjoj kontroli za “proveru” Petrovića podneli su narodna poslanica Milošević i glodur Niške inicijative Nonić.

 

Brojke Prekršajnog suda

U Prekršajnom sudu su kazali da je 89 učesnika ekoloških protesta kojima je stigao prekršajni nalog da plate novčanu kaznu zbog ometanja saobraćaja kretanjem po kolovozu podnelo zahteve za sudsko odlučivanje, izražavajući tako neslaganje sa tim nalozima.

Od tog broja odlučeno je po 66 zahteva, među kojima je 11 odbačenih zahteva, 48 oslobađajućih odluka, jedna obustava zbog zastarelosti i šest osuđujućih odluka.

Policija je podnela 20 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog „neprijavljenog skupa“, od kojih je odlučeno u 15 slučajeva. Četiri zahteva su odbačena, doneto je devet oslobađajućih i jedna osuđujuća odluka, a jedan postupak je obustavljen “iz drugih razloga”.

U sud je primljeno 14 naloga za izvršenje izdatih od strane PU Niš (u slučajevima građana koji su odlučili da plate novčanu kaznu bez vođenja prekršajnog postupka, prim. aut.), od kojih je deset naloga izvršeno, odnosno naplaćeno, a ostala četiri su “još u postupku naplate”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari