Prekršajni postupci zbog ekoloških protesta u Nišu: Sud mesecima ćuti, a policija kao dokaz nudi poruke na Tviteru 1Foto Z. Miladinović/ Danas

U Prekršajnom sudu u Nišu pokrenuto je 118 postupaka u vezi sa ekološkim protestima održanim 4. i 11. decembra prošle godine, saopšteno je za Danas u ovom sudu

Do sada je rešeno svega 19 slučajeva, uglavnom u korist učesnika protesta, a neki od postupaka koji su pokrenuti pre skoro šest meseci nisu mrdnuli od početka.

Postupci se vode i protiv čelnika opozicije, kao i javnih ličnosti u ovom gradu.

Neki od njih su pre više od dva meseca podneli prijave sektoru unutrašnje kontrole Policijske uprave Niš u kojoj traže proveru zakonitosti postupanja policije, kao i izvesnog majora Marka Petrovića, prilikom podnošenja prekršajnih naloga i zahteva protiv učesnika protesta iako oni nisu legitimisani, ali do sada nisu dobili odgovore.

Od 89 zahteva za sudsko odlučivanje do sada rešeno 12

“U Prekršajnom sudu u Nišu ukupno je primljeno 118 inicijalnih akata koji se odnose na ekološke proteste, i to 89 zahteva za sudsko odlučivanje, 20 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a podnosioci su sudu podneli i devet naloga za izvršenje novčanih kazni koje su izrečene nalozima”, kaže za Danas predsednik suda Mišel Marković, dodajući da taj Prekršajni sud pored  grada Niša pokriva i opštine Ražanj, Aleksinac, Svrljig, Doljevac, Žitorađa i Merošina.

Prekršajni postupci zbog ekoloških protesta u Nišu: Sud mesecima ćuti, a policija kao dokaz nudi poruke na Tviteru 2
Ekološki protest u Nišu: Foto Z. Miladinović/Danas

Marković precizira da je od 89 zahteva za sudsko odlučivanje po prekršajnim nalozima, koji su izdati zbog kretanja po kolovozu čime je ometan saobraćaj, do sada rešeno 12 zahteva, od kojih je osam odbačeno, dok je četiri naloga postalo konačno i izvršno.

Od 20 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, podnetih uglavnom zbog organizovanja neprijavljenog skupa, rešeno je pet, od kojih su četiri odbačena “jer radnja opisana u zahtevu nije prekršaj”, dok je u jednom slučaju postupak obustavljen.

Od devet podnetih zahteva za izvršenje prekršajnih naloga izrečene novčane kazne naplaćene su u dva slučaja.

Opozicija: Cilj je zastrašivanje građana

U Prekršajnom sudu je krajem prošle sedmice izjavu dala Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Srpskog pokreta Dveri i čelnica niškog odbora te stranke, protiv koje je policija podnela prekršajni zahtev zbog toga što je navodno organizovala neprijavljeni ekološki protest, nudeći kao dokaz njene objave o protestu na Tviteru.

Ovaj sud je prethodno odbacio prekršajni nalog protiv nje zbog toga što je na tom istom protestu navodno ometala saobraćaj krećuči se kolovozom zbog toga što ga je policija podnela samo na osnovu “službene beleške komandira majora Petrovića“.

Prekršajni postupci zbog ekoloških protesta u Nišu: Sud mesecima ćuti, a policija kao dokaz nudi poruke na Tviteru 3
Tamara Milenković Kerković: Foto Dveri Niš

“Ponovljeno pokretanje prekršajnog postupka protiv funkcionera Dveri iz Niša, i lažne tvrdnje za organizaciju protesta, imaju za cilj zastrašivanje Dveri Niš i građana Niša kao potencijalnih učesnika budućih protesta”, saopštila je ta stranka ovim povodom.

I potpredsednik Narodne stranke Đorđe Stanković, koji je i predsednik niškog odbora, ocenjuje da je reč o „igri režima koji želi da zastraši građane“ pokretanjem montiranih postupaka protiv opozicionih funkcionera.

„Policija je prvo protiv mene pokrenula postupak jer sam navodno jedan od organizatora ekološkog protesta i ja sam dao izjavu u Prekršajnom sudu još u januaru ove godine. Od tada se ne dešava ništa. U tom trenutku bilo je važno zaustaviti proteste, a nastavak postupka će zavisiti od toga koliko im je važno da se pošalje poruka da su protesti nedozvoljeni“, kaže on za Danas.

Prekršajni postupci zbog ekoloških protesta u Nišu: Sud mesecima ćuti, a policija kao dokaz nudi poruke na Tviteru 4
Đorđe Stanković: Foto privatna arhiva

U prekršajnom zahtevu protiv Stankovića se kao “dokazi” da je organizator navodi šerovanje poziva ekoloških organizacija na protest na njegovom Tviter nalogu, te snimak obezbeđenja iz tržnog centra Delta planet.

U njegovom predmetu su osim ličnih podataka navedena i imena njegovih roditelja, kao i podaci da su članovi Demokratske stranke i vlasnici privatnih vrtića u Nišu, kao i koje automobile voze”.

U NS tvrde da se takvi podaci dostavljaju sudu isključivo ako je okrivljeni terorista ili ugrožava bezbednost države, te da je „jasno da su ih sakupljale službe bezbednosti, i to na nezakonit način“.

Šta je to radio „major Petrović“

Jelena Milošević, članica Predsedništva Stranke slobode i pravde i čelnica niškog odbora, kaže za naš list da nadležni organi “mesecima ćute” nakon što su protiv nje pokrenuli postupke zbog učešća u ekološkim protestima.

Ona je u februaru ove godine saslušana u Prekršajnom sudu po zahtevu niške policije u kojem se navodi da je jedan od organizatora ekološkog protesta, i to tako što je preko društvenih mreža delila pozive ekoloških organizacija.

”Od tada se nije dogodilo ama baš ništa”, kaže ona.

Prekršajni postupci zbog ekoloških protesta u Nišu: Sud mesecima ćuti, a policija kao dokaz nudi poruke na Tviteru 5
Jelena Milošević: Foto privatna arhiva

Prekršajni sud je, inače, u to vreme stavio van snage prekršajni nalog protiv nje zbog „kretanja kolovozom“ za vreme ekološkog protesta jer je bio „neuredan“.

U rešenju suda navodi se da je naložio niškoj Policijskoj upravi da u zakonskom roku otkloni konkretne nedostatke na koje je ukazao, ali da PU to nije učinila. Milošević takođe nije bila legitimisana tokom ili nakon ekoloških protesta.

Ona, kao i Srđan Nonić, glodur portala Niška inicijativa i građanski novinar, još uvek čekaju odgovor niške PU povodom svojih prijava sektoru unutrašnje kontrole u kojima traže proveru zakonitosti postupanja policije, a posebno majora Petrovića, koji je potpisao veliki broj prekršajnih naloga i zahteva, a da nije legitimisao učesnike protesta.

Oni sumnjaju da su građani identifikovani uz pomoć biometrijskog video snimanja, koje u Srbiji nije dozvoljeno.

“Još uvek nemam zvaničnu povratnu informaciju šta je konkretno urađeno povodom te moje prijave, osim da je ‘postupak pokrenut’. Sektor unutrašnje kontrole policije iz Beograda me je uputio na načelnika niške policije, a portarolka te policije mi je kazala da ću ’biti obavešten’ o rezultatu“, kaže Nonić za Danas.

Prekršajni postupci zbog ekoloških protesta u Nišu: Sud mesecima ćuti, a policija kao dokaz nudi poruke na Tviteru 6
Srđan Nonić: Foto Niška inicijativa

Nonić kaže da je protiv njega pokrenut prekršajni postupak jer je, kako se navodi, aktivno pozivao na proteste,  ometao saobraćaj krećući se kolovozom, kao i zbog toga što se tokom protesta „bezobzirno i drsko ponašao“ jer je nalepnice „Ulica kralja Aleksandra Vučića“ lepio na hotel „Ambasador“, na kojem se nalazio bilbord predsednika Srbije, za koji su njegove pristalice tvrdile da je najveći na svetu.

On negira optužbe i precizira da je najavu o protestu objavio na portalu kao novinar, a na protestu bio izveštač a ne učesnik.

„Tačno je da sam zalepio tu satiričnu nalepnicu na zid hotela, ali to nije ni drsko ni bezobirno. Vučić sigurno nije sinonim za red i mir, a ovakve satirične poruke treba da ukažu na diktatorski sistem u kojem živimo“, kaže on.

Dekan Pravnog fakulteta: Čekam poziv šest meseci

Dekan Pravnog fakulteta Goran Obradović kaže da ga Prekršajni sud još nije pozvao da da izjavu u vezi sa svojim učešćem na ekološkom protest, iako je od podnošenja prekršajnog naloga zbog toga što je, kako se navodi, ometao saobraćaj krećući se kolovozom prošlo skoro šest meseci.

“Čekam poziv ‘ kao ozeblo sunce’. Moguće je da ga ne dobijam jer je Prekršajni sud peropterećen, ali  šest meseci za preduzimanje radnji u jednom ovakvom slučaju zaista je predug period“, kaže on za Danas.

Obradović je, inače odbio da plati novčanu kaznu od 5.000 dinara koja je navedena u prekršajnom nalogu, već je zahtevao sudsko odlučivanje, u kojem bi se razjasnilo kako je on identifikovan kao učesnik protesta kada nije legitimisan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari