Krivične prijave, tužbe i prepucavanje: Zaposleni SNP-a optužuju upravnika i njegove saradnike za mobing i narušavanje ugleda kuće 1foto: A. Mandić

Mnogo stvari urađeno je na štetu naše kuće. Odgovorne poslove dobili su da rade nekompetentni ljudi koji već prave ozbiljne probleme sa dalekosežnim posledicama, komentarišu za Danas zaposleni u Srpskom narodnom pozorištu, zbog nezadovoljstva koje je kulminiralo dolaskom Aleksandra Stankova na čelo te institucije.

Zbog toga su se pismima obratili Upravnom odboru. Jedna od nezadovoljnih Jelena Bukurov podnela je i dve tužbe, jednu za zaštitu od zlostavljanja na radu protiv SNP-a, gde je kao mober označen upravnik SNP-a Aleksandar Stankov, a drugu za utvrđenje radnog odnosa na neodređeno vreme i poništaj rešenja, protiv SNP-a.

Takođe, protiv Stankova podnela je i krivičnu prijavu zbog, kako kaže, pretnji koje joj je uputio i taj predkrivični postupak se vodi u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu..

Bukurov, koja je samohrana majka maloletnog deteta, bila je angažovana kao koordinatorka međunarodne saradnje, organizatorka gostovanja, odnosa sa javnošću i promocije događaja, a sve na osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima, da bi joj iznenada bio uručen otkaz, a takva odluka je, kako smatra, protivpravna.

Tim povodom obratila se i najvišoj instanci u Pokrajini ali bez rezultata.

Tužbu za mobing podnela je zbog, kako tvrdi, maltretiranja koje traje već duže vreme, optužujući Stankova da „konstantno pokušava da je onemogući u obavljanju dužnosti“. Još na početku njenog angažmana 2018. godine, Aleksandar Stankov, tadašnji direktor Opere, napisao je protestno pismo upravniku Zoranu Đeriću u kojem sa na nju žalio ali to pismo nije imalo efekat, s obzirom da su Đerić i dirigent Đanluka Marčano, na čiju je inicijativu ona zaposlena, naglasili važnost njenog angažovanja u okviru SNP-a.

Oktobra prošle godine, Bukurov je dobila i lektorski angažman sa ansamblom Opere na operi Karmen, s obzirom da se i tim poslom bavi u pozorištu u više navrata još od 2004. godine. Iznenada biva obaveštena da lektor ipak nije potreban, a zatim da će lektorski rad biti preusmeren, između ostalog, na dirigenta koji je učio francuski jezik u srednjoj školi.

„Na moju konstataciju da dirigent ne zna francuski jezik, Stankov mi je rekao da je to njegova odgovornost i da, između ostalog, 98 odsto publike ne priča francuski i da će ovako urađen posao biti dosta za Novi Sad“, navedeno je u pismu koje je uputila UO.

„Solisti i članovi hora Opere su u više navrata tražili moje prisustvo na probama jer ne mogu da savladaju izgovor francuskog jezika, a rekli su mi da dirigent kao pomoć koristi Google translate i YouTube.

Nakon razočaravajućeg sastanka sa upravnikom, početkom aprila sam se, na zahtev dirigenta hora, pojavila na probi i počela rad sa ženskim delom ansambla ali je to ubrzo prekinuo sekretar hora , i svi skupa smo završili kod upravnika na sastanku. Tada je dirigentkinji obećano da će dobiti novog lektora, jer ja „ne smem da radim sa njima“, što se do danas nije desilo, a meni je dva sata kasnije uručeno Rešenje o prestanku radnog odnosa“ priča Bukurov.

U Rešenju, u koje je Danas imao uvid, kao obrazloženje navodi se da je „prestala potreba za obavljanjem posla izvršioca, zbog smanjenja obima posla“.

„Kako je to moguće kada smo u godini kada je Novi Sad evropska prestonica kulture, a međunarodna saradnja vrlo obimna? Nisu me obaveštavali ni o posetama iz inostranstva našoj kući, kao npr. o dolasku ambasadora Irana, za kog sam slučajno saznala, ili o poseti francuske delegacije, a posete inostranih zvaničnika i trupa jesu moj posao“, dodaje Bukurov.

Krivične prijave, tužbe i prepucavanje: Zaposleni SNP-a optužuju upravnika i njegove saradnike za mobing i narušavanje ugleda kuće 2
foto: Jelena Bukurov / privant arhiva

Dva dana nakon što joj je radni odnos prekinut, 7. aprila u Velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta održana je pres konferencija u vezi sa projektom Kros opera, a nju su, kako tvrdi, članovi italijanskog tima pozvali, u svojstvu prevodioca.

„Nakon završetka konferencije prišao mi je Stankov i rekao da ja nemam šta tu da tražim i da bih mogla dobiti zabranu prilaska, na šta sam mu rekla da je SNP javna institucija, a da su pres konferencije dostupne svima. Na to je odgovorio da bi mi bilo bolje da se ne bavim pozorištem već da pripazim na sebe i svoje dete jer on zna kada se ono šeta uveče“, govori Bukurov za Danas i dodaje da je to doživela kao otvorenu pretnju po sigurnost svog deteta, zbog čega ga je prijavila policiji.

Upravnom odboru obratilo se još troje zaposlenih koji su ukazali na niz nepravilnosti rada upravnika i njegovih bliskih saradnika, istakavši da im je od njegovog dolaska, oduzeta sva ingerencija nad poslovima koje su obavljali i da su ti poslovi dodeljeni njegovim bliskim saradnicima, što su u pojedinim slčajevima ocenili kao vid mobinga i prekršaja Zakona o zlostavljanju na radu, kao i Zakona o javnom informisanju.

Ukazuje se i na greške novog PR tima, na zvaničnoj Fejsbuk stranici SNP-a, gde je došlo do ozbiljnih verbalnih sukoba sa crnogorskom kulturnom javnošću, kao i ozbiljnih optužbi koje su pojedini crnogorski radnici u kulturi uputili SNP-u, opet putem društvenih mreža i pojedinih članaka na internet portalima. Sporna objava je ubrzo povučena ali i srpska i crnogorska javnost, kao i publika, ostali su uskraćeni za objašnjenje ili demanti koje joj SNP duguje.

„Brojne kolege iz medija kritikuju nas zato što su nam novi saradnici gotovo nepismeni. Svakodnevno objavljuju tekstove i saopštenja sa nizom lektorskih, korekturnih, stilskih i gramatičkih grešaka, ali i netačne podatke, gde se npr. solista Baleta naziva prvakom, dok se prvaci Opere stavljaju u kontekst stripa, pri čemu se izlaže podsmehu ne samo život i rad dotičnog, već i autora dela koje se izvodi na daskama najstarijeg profesionalnog teatra u Srba“, dodaje Bukurov.

Tako je scenska kantata „Karmina Burana“, prekrštena u operu, kasnije je saopšteno da je izvođenje tog dela na platou ispred SNP-a pratilo 10 hiljada ljudi, što je, kako tvrde, obmana.

Upravni odbor zaseda tokom juna

Iz upravnog odbora SNP-a rečeno je Danasu da uskoro treba da bude organizovan sastanak Jelene Bukurov i upravnika Aleksandra Stankova, uoči naredne sednice tog tela, koja treba da bude održana tokom juna meseca, prema godišnjoj dinamici rada UO.

„Kakav će stav zauzeti UO ne mogu unapred reći. Što se mene tiče, svedočim iz perspektive vlastitog upravljačkog iskustva, upravnik od integriteta mora da vodi računa o svim ljudima, da čuva mir u kući i da, prosto-naprosto, svojim pristupom poslu, sačuva i one koji mu nisu naklonjeni da se, prirodno, uklope u sistem“, rekao nam je predsednik Upravnog odbora SNP-a Selimir Radulović, upitan da prokomentariše nezadovoljstvo zaposlenih.

Član upravnog odbora Željko Andrić tražio je da se sednica održi ranije i zbog drugih problema koji postoje u okviru SNP-a, ali da se to nije dogodilo, te da očekuju poziv, koji zavisi od upravnika i predsednika upravnog odbora.

„Za početak moramo da saslušamo i šta upravnik ima da kaže. Želimo da čujemo obe strane. Nakon toga, ukoliko bude potrebe, možemo napisati određenu vrstu žalbe pokrajinskoj Vladi. Nužno je da napišemo mišljenje. Verujem da se i mi moramo izjasniti u jednom trenutku, siguran sam da ćemo se pravedno izjasniti povodom ovog pitanja“, dodao je Andrić.

SNP: Svi empirijski merljivi pokazatelji govore da smo na dobrom putu

„Očekivano je da će deo ljudi, naviknutih na jedan obim i proces rada, biti nezadovoljan promenama i povećanim obimom posla. Tako nešto sasvim je očekivano, ali daleko od toga da nezadovoljstvo preovladava. Posebno ne kada je reč o tehnici i umetničkim jedinicama koje su poslednjih meseci konačno postavljene kao prioritet u svakodnevnom radu, mogućnostima, ali i kada je reč o promociji i zapošljavanju. Ipak svakako kancelarija upravnika, kao i umetničkih direktora, širom je otvorena za sve sugestije, primedbe i upite apsolutno svim saradnicima i to je činjenica koja se nikada neće promeniti“, navodi se odgovoru Srpskog narodnog pozorišta za Danas.

Kada je o optužbama reč, u saopštenju se navodi da se radi „o toliko neosnovanim tvrdnjama, počev od teze da se za mobing koji traje godinama optužuje osoba koja je na tom mestu svega nekoliko meseci“, te da će izz tog razloga, „sud biti prostor na kom će ta pitanja dobiti svoj odgovor“, a da će Pozorište „nastaviti da se fokusira na zaista bitne stvari i procese“.

Dalje se navodi da je od januara 2022. godine bilo šest premijernih predstava kao i finale međunarodnog projekta Cross opera za koje su, kako tvrde, morali da se angažuju pre svega spoljni saradnici.

„O nekompetentnosti tog i takvog kadra dovoljno je reći da se prodaja karata za predstave prvih meseci ove godine uvećala za 130 odsto, da su sklopljena prva privredna partnerstava i sponzorstva u poslednjih gotovo 10 godina, te da se doseg na društvenim mrežama i prisustvo u medijima znatno povećalo, za šta, sada, takođe postoje svakodnevni izveštaji. Kampanje koje su radili saradnici o kojima se govori u tom periodu, već su dobile nagrade struke, a partneri sa kojima su dosadašnji projekti realizovani sada predlažu sledeće saradnje“, navodi se u odgovoru koji potpisuje PR Ivana Miloradov, istakavši da „svi empirijski merljivi pokazatelji govore da je SNP na dobrom putu“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari