Krivični postupak protiv Kliničkog centra Vojvodine zbog smrti pacijenta tokom pandemije kovida 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Iz Apelacionog javnog tužilaštva u Novom Sadu naloženo je Višem javnom tužilaštvu da nastavi krivično gonjenje Kliničkog centra Vojvodine (KCV) zbog tragično preminulog pacijenta Nebojše Erića, čija je sestra dr Mirela Erić podnela krivičnu prijavu protiv ove ustanove zbog nesavesnog lečenja njenog brata.

Tužilaštvo je prvo odbacilo krivičnu prijavu sestre preminulog pacijenta dr Erić krajem prošle godine. Osnov za to bio je Izveštaj o vanrednom spoljašnjem nadzoru rada KCV u kome je, između ostalog, navedeno da „uvidom u medicinsku dokumentaciju nisu utvrđeni nedostaci u lečenju pacijenta Nebojše Erića“.

Doktorka Erić, koja predaje i na Medicinskom fakultetu, tvrdi da je njen brat pre dve godine usled kovid infekcije primljen u KCV jer je imao obostranu upalu pluća i sumnja da on već tada nije dobio adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Preminuo posle osam dana.

Kako je rekla, sve vreme boravka njenog brata u jedinici intenzivnog lečenja, između ostalog, nisu konsultovani specijalisti pulmologije, radiologije, hematologije niti je primenjena odgovarajuća procedura, što je lako dokazivo na osnovu medicinske dokumentacije.

Istovremeno, Klinički centar Vojvodine saopštio je da se o ovom slučaju nije izjašnjavao „iz pijeteta prema pacijentu, a zbog čuvanja podataka o ličnosti, zdravstvenom stanju pacijenta, njegovom lečenju i poštovanja pravila čuvanja lekarske tajne“.

Kako navode iz KCV, oni su sarađivali u ovom predmetu sa svim nadležnim organima koji su imali uvid u sve podatke u vezi sa predmetnim slučajem, kao i sprovođenje unutrašnjeg nadzora, spoljašnje provere kvaliteta stručnog rada i kontrole zdravstvene inspekcije koju je obrazovalo Ministarstvo zdravlja.

„Sprovedene kontrole su donele zaključak da su dijagnostičke i terapijske procedure vezane za lečenje pacijenta u saglasnosti sa savremenim doktrinarnim stavovima i važećim procedurama i aktuelnim protokolima zasnovanim na kliničkim vodičima“, navodi se u saopštenju KCV i dodaje da su i dalje na raspolaganju svim nadležnim državnim organima u cilju vršenja poslova iz njihove nadležnosti, dok se „povodom ovog slučaja više neće oglašavati u medijima, kako bi se izbegao bilo kakav uticaj na državne organe i javnost“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari