Kriza u Ukrajini – da li je diplomatsko rešenje i dalje moguće? 1Foto: EPA-EFE SERGEY DOLZHENKO

Kriza u Ukrajini (9,82%), korona virus u Srbiji (8,04%) i predstojeći izbori u Srbiji (5,36%) su tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1, pokazuju podaci analize agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“.

Tokom praćenog perioda (7-13. februar 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike društvo (29,02%), slede ekonomija (15,63%), svet (14,29%), politika (12,50%), sport (11,16%), hronika (10,71%), region (4,46%) i kultura (2,23%).

Nije iznenađenje da je rubriku društvo i prethodne nedelje obeležio dominantan soj virusa Covid-19, omikron, i da je u Srbiji potvrđen prvi slučaj podvarijante omikrona – omikron stelt. Krajem nedelje, u najavama vesti je bilo reči da opadanju broja zaraženih, pa su olakšani pritisci na zaposlene u kovid ambulantama.

Rubriku ekonomije obeležila je vest o ograničenju cena goriva (2,68%). U trenutku kada cene sirove nafte u svetu rastu i kada nije izvesno koje su granice poskupljenja, Vlada Srbije propisala je da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata evrodizel i evropremijum BMB 95 bude 179, odnosno 171 dinar po litru – što je manje od aktuelnih cena na pumpama.

Kriza u Ukrajini – da li je diplomatsko rešenje i dalje moguće? 2

Prethodne sedmice rubriku svet, obeležila je kriza na istoku Evrope. Od posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Kijevu i Moskvi, preko prenošenja poruke američkog predsednika Džozefa Bajdena da neće slati vojne trupe i da Amerikanci odmah napuste Ukrajinu, došlo je do izveštavanja da ni nakon Bajdenovog razgovora sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom, nema pomaka kad je u pitanju rešavanje aktuelnih problema.

Iz rubrike politika izdvaja se izveštavanje o predstojećim izborima u Srbiji. Lider SNS-a Aleksandar Vučić i aktuelni predsednik Srbije biće nosilac lista na svim nivoima izbora planiranih za 3. april, odlučeno je na sednici Glavnog odbora SNS-a.

Jednoglasna odluka je da će prva na listi za parlamentarne izbore biti dr Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju. Listu za beogradske izbore predvodiće Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd i potpredsednik Glavnog odbora SNS-a.

U rubrici sport izdvaja se vest o incidentu na vaterpolo utakmici između Crvene Zvezde i Šapca na Dorćolu, kada su navijači Crvene Zvezde razvili transparent sa porukom treneru Mirku Vičeviću, što su mediji ocenili kao „otvoreno raspirivanje mržnje“ (1,79%).

Segment hronike obeležila je tema da su u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu ponovo saslušani Veljko Belivuk, Marko Miljković i Nebojša Janković (3,13%).

U vestima iz regiona (2,23%) su informacije da je crnogorski parlament razrešio dužnosti dosadašnjeg predsednika skupštine Aleksu Bečića.

U domenu kulture, povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije na svečanosti u Narodnom muzeju u Beogradu ponovo je predstavljena kompozicija slikara Paje Jovanovića „Krunisanje Cara Dušana“, a slavnom američkom glumcu Džoniju Depu biće dodeljena Zlatna medalja za zasluge Republike Srbije, za izuzetan doprinos u njenim naporima za širenje i unapređenje lokalne umetničke zajednice (po 0,45%).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari