Kriza u Ukrajini, Serbia Open i Vaskrs najzastupljenije teme u informativnim emisijama 1EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Podaci agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ pokazuju da su tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 i kriza u Ukrajini (14,23%), teniski turnir Serbia Open (8,46%) i obeležavanje najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa (7,25%).

Tokom analiziranog perioda (18 – 24. april 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike društva (26,54%), sledi svet (19,23%), politika (18,08%), sport (15,38%), hronika (10,38%), ekonomija (5,00%), region (5,00%) i kultura (0,38%).

U nedelji za nama pravoslavni hrišćani proslavili su najveći verski praznik Vaskrs. Ova tema obeležila je rubriku društvo. U ovogodišnjoj poslanici, patrijarh Porfirije istakao je da se „moli Gospodu da se što pre i bezuslovno uspostavi mir u Ukrajini“, napominjući da je „rat poraz svakog čoveka“.

Iz rubrike svet, kao i tokom prethodnih nedelja dominantna tema je kriza u Ukrajini. Mediji su pravovremeno izveštavali o pokušaju evakuacije civila iz Mariupolja, koji se ponovo završio neuspehom. U Kijev su otputovali američki izaslanici, državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin, a generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim, preneto je u najavama informativnih emisija.

Iz rubrike politike izdvajaju se izveštavanja o primeni Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine, od čijeg potpisivanja je prošlo devet godina (4,58%). Usled nedostatka sporazuma o registarskim tablicama, građani koji prelaze granicu sa Srbijom nastaviće da ih prekrivaju nalepnicama, do daljeg, naglašeno je u najavama vesti.

Kriza u Ukrajini, Serbia Open i Vaskrs najzastupljenije teme u informativnim emisijama 2
Foto: :Kliping

Iz rubrike sporta u fokusu medijske pažnje bio je ATP turnir Serbia Open 2022. Mediji su pravovremeno najavljivali i izveštavali o rezultatima mečeva, a ovogodišnji pobednik je ruski teniser, Andrej Rubljov.

Iz domena hronike vest koja se izdvojila je doneta presuda za najveće masovno ubistvo u Srbiji, koje se desilo u selu Jabukovac pre četrnaest godina (4,96%).

Primarna vest u segmentu ekonomije su procene Međunarodnog monetarnog fonda, koji predviđa rast bruto domaćeg proizvoda Srbije od 3,5 odsto za ovu godinu, i rast od 4,0 procenta za 2023. godinu (1,91%).

Tema koja je obeležila dešavanja iz regiona je da su pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala hapšenjem bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, nastavili akciju hapšenjem više osoba zbog sumnje da su pripadnici kriminalne grupe njenog sina, Miloša Medenice, ili da su obavljali određene kriminalne aktivnosti za ovu organizaciju.

Najava emitovanja serije „Vreme zla“, na prvom kanalu televizije RTS je vest koju beležimo iz domena kulture (0,38%). Kako su najavili u Dnevniku 2 ove televizijske kuće nakon velike gledanosti serije „Koreni“, novu ekranizaciju romana Dobrice Ćosića imaćemo prilike da pratimo vikendom u večernjim terminima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari