Krizni štab: Kovid propusnice ostaju, bez novih epidemioloških mera 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Kovid propusnice ostaju na snazi dok novih epidemioloških mera neće biti, potvrdila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, a zaključeno je danas na sednici Kriznog štaba čija je glavna tema upravo i bila odluka o organizovanju novogodišnjih i božićnih proslava.

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona počela je nešto posle 16 časova u Palati Srbija, a pred medicinskim i političkim delom Štaba bilo je samo jedno pitanje – hoće li biti dozvoljene novogdišnje i božićne proslave.

„Epidemiološka situacija stabilna poslednjih nedelja i stopa je među najnižima u Evropi. Ono što se pokazala kao ispravna odluka sa poslednje sednice Kriznog štaba je da raspust nije počeo ranije i da se u školama zadržala dobra epidemiološka situacija. Ovaj period slava i proslava evo već treću godinu pričamo da moramo biti svesni da je virus tu i da je omikron tu koji se znatno brže širi. Kada sumiramo sve došli smo do zaključka da sve mere koje su sada na snazi ostanu“, rekla je Kisić na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba.

Ona je dodala da su „kovid propusnice dale značajne rezultate i pored ograničenog broja inspketora“.

Kako je navela, posle praznika Krizni štab će ponovo zasedati.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je juče da gradska vlast nije odustala od organizovanog javnog dočeka Nove 2022. godine u Beogradu, ispred Doma Narodne skupštine i na Sava promenadi.

On je danas ponovio da će na dočeku Nove godine u centru Beograda biti podeljeno 50 hiljada maski, da će biti postavljena dva pulta za antigensko testiranje i da će, ukoliko bude zatraženo, mesto održavanja koncerta biti ograđeno.

Direktor vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić izjavio je ranije da će jedna od tema sednice Kriznog štaba biti proslava Nove godine i produženje važenja kovid propusnica.

„Imamo opciju ili da se produži ili da traju 24 sata. Kao lekar uvek ću pokušati da utičem na to da se produži njihova primena. Takođe, razmišljaćemo i o tome da se ograniči broj osoba u zatvorenom prostoru“, rekao je ranije Bekić za beogradske medije.

Imunolog Srđa Janković izjavio je da će Krizni štab zatražiti na današnjoj sednici da se ne organizuju dočeci Nove godine, a da je minimum koji zahtevaju da se okupljanja dozvole samo vakcinisanima.

„Vrlo je bolno, pogotovo nakon skoro dve godine ove pandemije, tražiti da se dočeci ne organizuju ali mi (medicinski deo Kriznog štaba) to moramo da tražimo“, kazao je ranije Janković za RTS. S druge strane, epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije da se na sednici ne očekuju dramatične promene kada se govori o epidemiološkim merama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari