Krkobabić na otvaranju Miholjskih susreta sela: Uspeli smo da probudimo sela Srbije 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić izjavio je danas na svečanom otvaranju manifestacije „Miholjski susreti sela“ u selu Кremna, u Užicu, da se 961 selo dogovorilo, organizovalo i došlo na tu manifestaciju, koja se od oktobra do decembra ove godine održava u 68 sela.

„Uspeli smo probudimo sela Srbije“, kazao je Krkobabić na otvaranju te manifestacije, saopštilo je Ministarstvo za selo.

Кrkobabić je rekao da je u proteklom periodu u saradnji sa Akademijskim odborom za selo Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) razmatrao ideju o novoj teritorijalnoj organizaciji Srbije.

„Ideja je da uspostavimo realno partnertvo urbanog i ruralnog dela Srbije po evropskom modelu. To znači da omogućimo ljudima u selima da samostalno dogovaraju, planiraju i odlučuju, naravno uz pomoć državne kase. Imamo inicijativu ljudi iz Кremna da ovo postane prva seoska opština“, kazao je Krkobabić.

Danas je na prvim „Miholjskim susretima sela“ u Кremni bilo 250 učesnika i oko 800 posetilaca, a učešće je uzelo svih 23 sela ove opštine, navodi se u saopštenju.

Manifestacija u Кremnima podeljena je u više celina – sprotsko nadmetanje u šest disciplina, nadvlačenje konopca, skok u dalj, bacanje kamena sa ramena, šah, stoni tenis i mali fudbal.

Drugi deo manifestacije tiče se najmlađih učenika seoskih osnovnih škola. Sproveden je likovni i literalni konkurs na temu „Moje selo“ i sa sjajnim odzivom mališana, kako se dodaje, stiglo je oko 70 radova.

Pored takmičarskog danas je upriličen i revijalni deo gde su nastupile pevačke grupe koje su brojne u selima ovog kraja, a učestvovala je i sekcija Muzičke škole.

Organizovana je i izložba slika u holu osnovne škole, kao i izlagački deo koji se tiče tradiconalnih proizvoda domaće radinosti i starih zanata.

U ovim susretima u toku ova tri meseca, od oktobra do kraja decembra učestvovaće preko 961 selo sa teritorije opština iz čitave Srbije, a manifestacije će širom Srbije imati oko 96.000 učesnika i posetilaca.

Ovog vikenda „Miholjski susreti sela“ održavaju se, pored Užica, u Golupcu, Ćupriji, Smederevskoj Palanci, Beloj Palanci, Vranju, Medveđi, Bajinoj Bašti i Sečnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari