Krov nad glavom: Grad traži od iseljene porodice da plati troškove rušenja kuće 10.000 evra 1Foto: Krov nad glavom (arhivska fotografija)

Član združene akcije „Krov nad glavom“ Vladimir Logos kazao je danas da grad Beograd traži od porodice Osman, koja je iseljena iz svog doma na Dorćolu 15. oktobra, da pokrije troškove rušenja u vrednosti 10.000 evra.

Logos je na konferenciji za novinare u Medija centru kazao da „ne samo da uzimaju krov nad glavom, već i teraju kao beskućnike u dužničko ropstvo“ i dodao da smatra to sličnim srednjovekovnom robovlasništvu.

„Naš osnovni zahev koji sada na ovoj konferenciji iznosimo jeste da se porodici Osman nađe smeštaj od minimalno 100 metara kvadratnih, da grad ima dužnost da to učini što pre – dajemo im rok dve nedelje da pozovu porodicu na razgovor i da dogovore plan preseljenja, i da porodica bude novčano obeštećena zbog pretrpljenog straha i nasilnog izbacivanja iz njihovog jedinog doma“, istakao je Logos.

On je kazao da se nasilno rušenje jedinog doma porodice Osman desilo i pored obaveze grada da porodici obezbedi drugi smeštaj, prema Zakonu o stanovanju, članu 78 i 79.

„Potpuno je svejedno u situacijama gde je neki investicioni projekat kao što je Marina Dorćol, da li je objekat legalan ili nije. Grad je svejedno imao obavezu da ih negde premesti, da da smeštaj u istoj kvadraturiu kojoj je bila i kuća koju su oni srušili“, ocenio je Logos i dodao da su se institucije grada potrudile da porodicu izbrišu iz katastra, gde je prethodno bila upisana, i da zamene brojeve kuće kako bi imali osnova za rušenje i kako bi izbegli obavezu da porodici nadju krov nad glavom.

Logos je istakao da je tokom samog iseljenja sestri Seladina Osmana, Suzani Aliji koja je obolela od raka, pozlilo i da je odvežena u bolnicu gde se nalazi i dalje, a dodao je i slučaj porodice Demše iz Zemuna, gde je Aleksandar Demše koji je oboleo od dijabetesa, usled stresa izazvanog nasilnim iseljenjem, preminuo.

Muhamed Osman kazao je da „ovo više nikome u Srbiji ne sme da se dogodi“ i dodao da bez obzira da li neko ima rešenje, da li je u problemu sa imovinsko-pravnim odnosima sa državom u vezi svoje imovine ili ne, „mnogo je loše kada nekoga ostavite na ulici“.

„Ovo je neka situacija koja sutra može svakome da se desi u Srbiji, da vas neki moćnik, ili kapital nečiji, izbriše iz katastra ili postojanja nekih dokumenata koja se tiču vaše imovine i onda vi prosto to dokazujete na sudu i rešavate vaše probleme ako imate dovoljno novca ili prijatelja koji će vam uskočiti u pomoć. To zaista više nikome ne sme da se dogodi“, naglasio je Osman.

On je istakao da ovo nije „romska priča“, već da je „priča svih građana Srbije“.

Advokat porodice Osman, Petar Učajev kazao je da smatra da je njihova dokumentacija sasvim dobra i da obebeđuje pravo svojine na objekat koji je srušen.

„Član 8 Evropske konvencije za ljudska prava na dom vrlo brzo ulazi u naš sistem i već su sudovi u nekim presudama utvrdjivali prava na dom nekih ljudi, koji čak nisu imali ni neko pravo svojine“, ocenio je Učajev.

On je kazao da je njegov stav da se „ide na pokretanje parničkog postupka na tužbu“ i dodao da će tek zaključiti ko će sve tužbom biti obuhvaćen, a dodao je i da će razmisliti o pokretanju krivičnih prijava, kao i da ima prostora za tužbu obeštećenje i naknadu štete, kao i nematerijalne, straha, fizičkih i duševnih bolova, ugrožavanja slobode, prava časti i ugleda.

„Ovaj čovek zaista ima dokumentaciju koja govori u prilog pravu svojine na objektu koji se srušen“, naglasio je Učajev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.