"Krov nad glavom" predao zahtev za izmene Zakona o izvršenju 1

Udruženje građana „Združena akcija Krov nad glavom“ predalo je danas Ministarstvu pravde zahtev za izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju i zatražilo ukidanje javnih izvršitelja i vraćanje izvršnog postupka pod stvarnu kontrolu suda.

Ivana Anđelković iz tog udruženja rekla je da već pet godina prate kako „privatni izvršitelji sprovode gangstersku samovolju“, ocenivši da im je to „omogućio Zakon o izvršenju“.

„Ovog leta smo imali posebnu situaciju u kojoj su izvršitelji iz legalno kupljenog doma izbacili akademsku slikarku Draganu Milisavljević na ulicu. Onda smo imali situaciju da su pekaru Draganu Đurđeskom prodali, odnosno sproveli izvršenje na pekari za nešto što uopšte nije bio predmet bilo kakvog spora, a onda je došao poverilac i uništio deo pekare“, podsetila je Anđelković.

Mi smo kao građani potpuno nemoćni da bilo šta uradimo, rekla je Anđelković novinarima, kaon što je zahtev predat Ministarstvu pravde.

„Jedino što možemo da uradimo kako bi sprečili ovu nepravdu jeste da fizički stanemo i branimo ljude koji su na udaru. Ali, to nije dovoljno. Mora se menjati zakon i moraju se uključiti institucije“, upozorila je Anđelković.

Ona ističe kako je „potpuno neverovatno da Ministarstvo pravde nije zainteresovano šta se dešava sa ljudima koje privatni izvršitelji za ruke i noge iznesu iz jedinih domova“.

„Kako je moguće da živimo u društvu u kojem Ministarstvo pravde zanima samo jedna strana, zanimaju ih samo izvršitelji koji zarađuju milione na tim situacijama i sprovode svoju samovolju nad nemoćnima, siromašnima, samohranim roditeljima, romskim porodicama? Zato tražimo kontrolu nad izvršiteljima“, naglasila je Anđelković.

Ona je podsetila da su od Ustavnog suda prošle godine zahtevali da se „zaštiti jedini dom“ i da se ni zbog kakvog duga ljudima ne sme ugrožavati egzistencija ne smeju izbacivati iz jedinog stambenog prostora koji imaju.

„Tražimo da se ukinu elektronske aukcije koje su totalno netransparentne i zato što mala grupa ljudi tu može da sprovodi nekakve svoje interese, bez bilo kakvog nadzora javnosti. Tražimo da se ukinu kazne koje su predviđene za solidarne ljude kada brane porodice od izvršitelja, a ti građani nemaju nikakvu polugu moći“, rekla je Anđelković.

Ona je ponovila upozorenje udruženja „Združena akcija Krov nad glavom“ da je izvršiteljka Mirjana Dimitrijević „na lošem glasu zbog oglušivanja o zakon“ i da protiv nje postoji više krivičnih prijava.

„Jedna je odbačena, ali i dalje postoje dve krivične prijave na koje čekamo da aktiviraju“, rekla je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari