U Uzun Mirkovoj u Požarevcu predati su na upotrebu novoizgrađeni objekti – 20 stambenih jedinica za interno raseljene porodice sa Kosova i Metohije u kojima je savremen i udoban krov nad glavom obezbeđen za preko stotinu lica, a ukupna vrednost ovog humanitarnog naselja iznosi oko 390.000 evra od čega su sredstva Evropske unije 260.000 evra.

U čast završetka radova, gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević priredio je prijem za sve koji su učestvovali i doprineli izgradnji ovog stambenog naselja. Pored ostalih, prijemu su prisustvovali i potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, šef delegacije EU u Republici Srbiji ambasador Vensan Dežer, komesar Republičkog komesarijata za izbeglice Vladimir Cucić, direktorka ASB-a Edit Valmajer, narodni poslanik Žarko Pivac, načelnik Braničevskog upravnog okruga Goran S. Petrović, zamenica gradonačelnika Vukica Vasić, predsednik Skupštine grada Miomir Ilić sa zamenicima Violetom Tomić i Milićem Jovanovićem, predstavnici romskih udruženja kao i direktori javnih preduzeća i ustanova.

Izgrađeni stambeni objekti namenjeni su interno raseljenim porodicama koje su do sada bile smeštene u neuslovnom kolektivnom centru u Požarevcu. Ovo novo naselje deo je projekta EU „Podrška izbeglicama i interno raseljenim licima u Republici Srbiji“, koji je sprovela nemačka nevladina organizacija ASB u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije i gradom Požarevcem. Ovim je trajno rešeno pitanje 103 raseljena lica, među kojima je 65 dece ispod 16 godina starosti.

Po rečima potpredsednika Vlade Republike Srbije za evropske integracije i ministra za nauku i tehnološki razvoj, Božidara Đelića, pre 11 godina, 20 porodica, koje su se uselile u nove stanove, bile su predmet mržnje, netrpeljivosti i rasizma. -Velika je čast, kako za Požarevac, tako i za Republiku Srbiju, što će danas, porodice Eljezi, Ramadan i mnoge druge dobiti krov nad glavom… Pred nama je još dosta posla. U Požarevcu živi 2500 interno raseljenih i izbeglih lica, dok na teritoriji Republike Srbije živi 204.000 interno raseljenih lica i 82 000 izbeglica. Napredak postoji. U proteklih 10 godina, uz pomoć Vlade Republike Srbije, lokalnih samouprava, EU i drugih donatora, izgrađeno je više od 9.000 stambenih jedinica. Neka ovaj današnji čin bude ohrabrenje za Požarevac, jer će uskoro biti raspisani tenderi za još 20 stambenih jedinica, kako bi se i problem izbeglica rešio. Moraćemo u godinama koje dolaze da u potpunosti rešimo ovaj problem. Ovom prilikom, ne mogu, a da ne pomenem velikodušnost, kako građana Braničevskog okruga, tako i Srbije, koji su uspeli da u najtežim momentima pruže ruku i solidarnost onima kojima je to bilo najpotrebnije, istakao je Đelić.

Po rečima šefa delegacije EU u Republici Srbiji, ambasadora Vensana Dežera, Evropska unija se ne bavi samo rešavanjem ekonomskih pitanja, ili problema zaštite životne sredine, već i problemom solidarnosti, kao što je smeštaj izbeglih i prognanih lica. – Pored EU značaj rešavanja ovih pitanja prepoznao je i grad Požarevac koji je uložio velike napore da 20 porodica dobije krov nad glavom – rekao je Dežer.

Gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević je naglasio da je grad, u cilju usklađivanja svojih standarda sa standardima EU, veliku pažnju usmerio ka unapređivanju poštovanja ljudskih i manjinskih prava, kao i poboljšanju životno-egzistencijalnih i socijalno-materijalnih uslova za integraciju raseljenih lica.

– Kao socijalno odgovorna vlast pridružujemo se sprovođenju nacionalne strategiji rešavanja problema izbeglih i interno raseljenih lica i strategiji za smanjenje siromaštva. U tom cilju, sredstvima EU i lokalne samouprave, izgradili smo 20 stanova za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije. Poštujući evropske propise o kvalitetu voda, ovih dana, rešićemo dugoročni problem vodosnabdevanja našeg grada, takođe, delom sredstava iz evropskih fondova. Još jednim ulaganjem EU u Požarevac, obezbedićemo izradu projekta prostornog plana grada Požarevca. Važno je pomenuti i to, da ćemo pitanje otpadnih voda i drugih ekoloških problema, intezivirati u narednom periodu imajući u vidu da je francuska Vlada donirala projekat alternativnih izvora vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda. Zajednički cilj je da svi građani žive bolje, prosperitetnije i kvalitetnije – rekao je Milosavljević.

Nakon svečanog prijema, predstavnici Vlade Srbije, EU i grada Požarevca obišli su novoizgrađeno naselje i dodelili ključeve i ugovore porodicama, stanarima Uzun Mirkove bb. Od 2.500 interno raseljenih lica na teritoriji Požarevca, dve trećine čini romsko stanovništvo. Svi oni nalaze se u privatnom smeštaju, osim 20 porodica koje su formirale neregistrovan koletivni centar u ulici 27. aprila bb u Požarevcu.

Prema rečima zamenice gradonačelnika, Vukice Vasić, jednog od glavnih nosilaca ovog projekta, grad Požarevac je sve vreme do sada nastojao da uspešno reši ove probleme: – Uz pomoć EU, donacijom od 260 hiljada evra, zahvaljujući ASB-u, nemačkoj humanitarnoj organizaciji koja je realizovala ovaj projekat, Komesarijatu za izbeglice i gradu Požarevcu, 20 porodica je dobilo kvalitetnije uslove života. Sve ovo događa se u periodu kada su sve međunarodne institucije usmerene na rešavanje pitanja izbeglih i interno raseljenih lica, u periodu dekade i inkluzije Roma. Grad Požarevac je prepoznao njihove potrebe i iz gradskog budžeta izdvojio sredstva od 130 hiljada evra za opremanje infrastrukture i izgradnju temelja. Tako je pokazao svoju ozbiljnost u nameri da pruži podršku u nastojanju Vlade Republike Srbije u sprovođenju strategije za rešavanje položaja izbeglih i interno raseljenih lica, strategije siromaštva… Pored pitanja stanovanja, za ove porodice je značajno i obrazovanje. Nadam se da će od današnjeg dana životni tok ovih porodica biti drugačiji, da će se i dalje razvijati, njihova deca školovati, ali i da će se potpuno integrisati u sve sfere naše lokalne zajednice – istakla je Vukica Vasić.

U poslu kojim se bavi komesar za izbeglice Vladimir Cucić, ali i u životu izbeglih, nema baš puno lepih trenutaka. Svaki deseti stanovnik, nije živeo u Srbiji do 1991. godine. Radi se o najvećoj prinudnoj imigraciji u Evropi koja se polako, uz velike napore, privodi kraju. Ovo naselje jedno je od ukupno 139 u Srbiji. Velike zasluge za izgradnju stanova u Uzun Mirkovoj pripisuju se nemačkoj nevladinoj organizaciji ASB, koja je i sprovela ovaj projekat. Direktorka Edit Walmajer je uverena da je zajedničkim naporima ove nevladine organizacije, Vlade Republike Srbije, EU i grada Požarevca, u životima ovih ljudi došlo do velikih promena.

Nakon predaje ključeva stanarima, gradonačelnik Požarevca je učesnicima i donatorima ove investicije, uručio zahvalnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari