ruski vojnici mobilizacijaFoto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Najmanje tri fabrike u glavnom gradu Severne Koreje, Pjongjangu, i još njih u drugim delovima zemlje proizvode „velike količine“ zimskih uniformi, donjeg veša i obuće za ruske vojnike koji se bore u Ukrajini, prenosi Kijev independent.

Ovu informaciju je prvi objavio Radio Slobodna Azija (RFA), citirajući neimenovane izvore iz Severne Koreje, uz upozorenje da ova proizvodnja, u kojoj se koriste ruski sirovi materijali, predstavlja kršenje sankcija Ujedinjenih nacija.

„Izvozna fabrika odeće u distriktu Moranbong u Pjongajngu već oko mesec dana proizvodi ruske vojne uniforme“, rekao je jedan izvor iz Pjongjanga za korejsko izdanje RFA pod uslovom da ostane anoniman iz bezbednosnih razloga.

„Prave zimske uniforme i donji veš koje će koristiti ruski vojnici u ratu u Ukrajini. Jedan viši zvaničnik iz fabrike mi je rekao da su dobili ruske tkanine za proizvodnju uniformi i da je Rusija već naručila velike količine“, dodao je ovaj izvor.

U svakoj od ovih fabrika zaposleno je između 500 i 1.000 ljudi.

Međutim, rezolucija 2375 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je usvojena u septembru 2017, u potpunosti zabranjuje sav izvoz tekstilne robe iz Severne Koreje.

„Dok se rat između Rusije i Ukrajine nastavlja, propaganda o prijateljstvu između Rusije i Severne Koreje se intenzivira. Sa ovim novim porudžbinama vojnih uniformi za ruske vojnike u Ukrajini neke od fabrika odeće u Pjongjangu su ponovo počele da zarađuju u stranoj valuti“, rekao je izvor za RFA.

Prema njegovim rečima, u severnokorejskoj regiji Rason koja se graniči sa Rusijom postoje mnoge fabrike odeće koje će takođe proizvoditi uniforme za rusku vojsku, a veoma brzo će početi i sa proizvodnjom čizama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari