Požarevac – KUD „Izvor“ iz Crljenca, pobednik je ovogodišnje dvodnevne Smotre seoskih folklornih ansambala Srbije (SFAS), trinaeste po redu, koja je proteklog vikenda održana u Kličevcu kod Požarevca. Prema odluci stručnog žirija, koji je radio u sastavu: koreograf Srboljub Ninković, etnomuzikolog Mirjana Drobac i etnolog Danica Đokić, najbolji ansambl izabran je u konkurenciji od deset kulturno-umetničkih društava iz Čačka, Smedereva, Kikinde, Malog Crnića, Varvarina, Svilajnca, Despotovca, Jagodine.

Kao nagradu, sekretar Saveza amatera Srbije, Stojan Boškov, uručio je pobednicima zlatnu plaketu i povelju. Drugo mesto osvojio je KUD „Sveti Sava“ iz Nove Pazove a treće KUD „Jednota“ iz Gložana kod Bačkog Petrovca, kojima su dodeljene srebrna,odnosno bronzana plaketa i povelje.

Na zvršnoj večeri dodeljene su i nagrade za najuspešniju koreografiju, narodni orkestar, vokalnog solistu, instrumentalnog solistu, grupu pevača, instrumentalistu, igrača, umetničkog rukovodioca, kostim i istraživački rad na novoj koreografiji. Tradicionalnu folklornu manifestaciju, koja je svečano otvorena u subotu, nakon defilea učesnika centrom sela, zajednički su organizovali MZ Kličevac, Savez amatera Srbije i Kulturno-prosvetna zajednica Požarevac, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. Uz takmičarski deo, koji je otvorio načelnik Braničevskog okruga, Goran Petrović, SFAS je imao i brojne prateće manifestacije, među kojima su bile izložbe poljoprivredne mehanizacije, vina, rakije, meda i tradicionalnih jela i peciva.

U sportskom delu pratećeg programa, organizovano je takmičenje u narodnom višeboju, sa disciplinama: bacanje kamena s ramena, bacanje potkovice, skok u dalj, nadvlačenje konopca i trčanje na stazi sa prirodnim preprekama. Osim narodnog, održan je i „Ljubičevski višeboj“, na kojima su se konjanici nadmetali u disciplinama: seča sabljom, kurirsko jahanje i gađanje strelom, kopljem i buzdovanom. U sklopu manifestacije, u organizaciji MZ Kličevac, održan je i okrugli sto, na temu „Mogućnosti, potencijali, lokalitet i perspektiva poljoprivrede Kličevca u Stigu“, nakon čega je usledilo proglašenje zvaničnog početka ovogodišnje žetve.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari