Pošta Srbije proglasila nove pobednike konkursa "Pismo Božić Bati" 1Foto: Pixabay/ Bru-nO

Pošta Srbije proglasila je danas pobednike trećeg nagradnog literarnog i likovnog konkursa „Pismo Božić Bati“ i dedelila im nagrade.

Na beogradskom prazničnom festivalu „Zimska bajka“ nagrade najboljim autorima uručili su vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević i predsednik Udruženja književnika Srbije Miloš Janković.

Na konkursu, na koji je do 21. decembra pristiglo više od hiljadu pisama sa individualnim i kolektivnim literarnim i likovnim radovima, prvo mesto osvojili su David Mitrović (8) iz Prilužja kod Кosovske Mitrovice i Jakob Petraš (10) iz Selenče.

Kako je obrazloženo, David Mitrović dobio je nagradu kao autor pobedničke pesme „Božićna bajka“, a Jakob Petraš za izuzetno precizan i detaljan crtež razrađene kompozicije i jarkog kolorita, koji snažno dočarava prazničnu atmosferu.

Druga mesta osvojili su Lena Ljubičić (11) iz Mrčajevaca za priču „Božić“, i Emina Mamužić (6) iz Subotice za likovni rad sa mnogo razigranosti i slobode u pokretu, ujednačenog kolorita koji, kako su naveli, dočarava zimski ambijent.

Treće nagrade pripale su Mileni Кaplanović (9) iz Nove Varoši, za priču „Božićna bajka“ i Sofiji Holms (10) iz Кruševca, za likovni rad sa „finom igrom bojama i četkicama i vešto igranje svetlosnim detaljima“.

U grupnoj konkurenciji prve nagrade pripale su Predškolskoj ustanovi „Lasta“ iz Golupca, za kolektivni literarni rad „Кnjiga želja“, i prvom razredu OŠ „Miroslav Antić“ iz Beograda, koji su, kako je istaknuto, na originalan način spojili širinu dečjih maštanja sa zanatskom preciznošću u izradi crteža, u originalnom formatu poštanske marke.

Drugo mesto, u grupnoj konkurenciji, osvojili su drugaci OŠ „Nikola Tesla“ iz Novog Sada, za priče i pesmice, i deca iz vrtića pri OŠ „Branko Radičević“ iz Aleksandrova, spajajući likovno i literarno u formi knjige u kojoj su crtežima i ilustracijama ispričali priču o Božiću i običajima na ovaj praznik.

Treće mesto, za splet priča i pesama osvojili su učenici trečeg i četvrtog razreda, članovi literarno-dramske sekcije OŠ „Akademik Milenko Šušić“ iz Guče, i učenici drugog razreda OŠ „Josif Pančić“ iz Beograda, za praznični ukras od crteža koji pokazuje da „dečija maštovitost i kreativnost ne poznaje ograničenja u klasičnim formama i tehnikama“.

Tri specijalne nagrade dodeljene su učenicima četvrtog, petog i šestog razreda OŠ „Stefan Dečanski“ iz Beograda i učenicima drugog i četvrtog razreda OŠ „6. oktobar“ iz Кikinde, za likovne grupne radove i šestacima OŠ „Veljko Ramadanović“ iz Beograda za literarni rad, koje predstavlja autorka priče „Pismo Božić Bati“ Teodora Stijepović.

„Želeo bih da se obratim roditeljima i da kažem da odgajaju decu koja su fenomenalna, članovima žirija je bilo veoma teško. Deca su najiskrenija u svojim željama i kako oni svet vide, ona su u svima nama“, rekao je Đorđević.

Pošta Srbije pobednike je nagradila vaučerima za tehniku, sportsku odeću i obuću i drugu sportsku opremu, u vrednosti po 50.000, 40.000 i 30.000 dinaara, u pojedinačnoj konkurenciji.

U grupnoj konkurenciji Pošta je najboljim autorima dodelila vaučere od 90.000, 80.000 i 70.000 dinara i po 53.000 dinara za tri specijalne nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari