Kumanovo i Novi Sad postali gradovi pobratimi 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski potpisali su u tom gradu u Severnoj Makedoniji Sporazum o uspostavljanju saradnje i time postali gradovi pobratimi, saopšteno je danas iz Vučevićevog kabineta.

Dokument je potpisan na svečanosti prilikom obeležavanja 500 godina od osnivanja Kumanova i 75 godina od oslobođenje Kumanova od fašizma u Drugom svetskom ratu.

Kako se navodi, saradnja se uspostavlja na osnovama ravnopravnosti dva prijateljska naroda radi unapredjenja društvenog i ekonomskog razvoja.

Dodaje se da će Novi Sad i Kumanovo uspostaviti saradnju u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, turizma, sporta, kao i u realizaciji programa i projekata u oblasti socijalne zaštite, urbanizma i komunalne delatnosti.

Odluka o uspostavljanju saradnje izmedju Grada Novog Sada i Opštine Kumanovo jednoglasno je doneta 4. novembra na sednici Skupštine Grada Novog Sada.

„Zapadni Balkan je naša kuća i svi zajedno treba da radimo na kreiranju dobre sredine za život svih nas“, rekao je Miloš Vučević.

Kumanovo je drugi po veličini grad u Severnoj Makedoniji sa značajnim brojem stanovnika srpske nacionalnosti i ima velik značaj za srpsku zajednicu u Severnoj Makedoniji, kao i za važne trenutke srpske istorije, piše u saopštenju.

To je dvanaesti grad pobratim Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari