"Kupio sam oronulu kuću i otkrio da je arhitektonski dragulj": Zrenjaninac se odužio slavnom arhitekti 1miloš turkulj

Kada je 1978. godine kupio porodičnu kuću u ulici Petra Bojovića (tada Maksima Gorkog) Zrenjaninac Miloš Turkulj, nije znao da je njegova kuća jedan od arhitektonskih dragulja grada na Begeju. Kao što nije znao ni da je njegov dom projektovao i za sebe izgradio Janoš Panji, jedan od najvećih velikobečkerečkih graditelja.

– Kuću sam kupio 1978. godine, prodavao ju je sin žene koja je tu dugo stanovala. Kuća je bila u vrlo lošem stanju, zapuštena i ruinirana. Mi smo je polako sređivali, zaista ne znajući da je ona nešto posebno, nama je bila lepa jer nam je postala dom – priča Miloš Turkulj.

A onda je slučajno pročitao da je kuća u kojoj živi sa porodicom, delo jednog od najvećih graditelja u istoriji Zrenjanina.

– Pročitao sam priču o Janošu Panjiju i krenuo da se raspitujem. Saznao sam da je Panji sazidao ovu kuću za sebe 1911. godine, živeo u njoj do 1918, prodao je pa sazidao sebi kuću pored ove. I kada sam to sve saznao, počela je da me “muči” ideja da se nekako odužim tom čoveku. I rešio sam da postavim ploču na fasadi, kako bi se znalo ko je kuću zidao i ko je u njoj živeo. Nešto sam kompenzirao, nešto sam platio a ploču sam postavio sam – kaže ovaj krepki 70-godišnjak.

Miloša je pre nekoliko dana posetio Bojan Kojičić, kustos u Zavodu za zaštitu spomenika u Zrenjaninu. Kojičić je pre četiri godine bio na čelu projekta obnove Panjijeve palate u centru Zrenjanina. Autor je i publikacije posvećene Janošu Panjiju.

– Ponekad se pitam da li sve ovo što radim ima smisla u hronično siromašnoj sredini, u kojoj je graditeljsko nasleđe zapušteno, zanemareno i o kome niko ne vodi brigu. Međutim, ovakvi, na žalost retki postupci građana, uveravaju me da ipak ima. Iako naš trud i rezultat našeg rada ne dopire do lokalnih političara, ipak dopre do jednog broja građana koji vole svoj grad, poštuju i interesuju se za njegovo graditeljsko nasleđe i, kao u ovom primeru, aktivno učestvuju u njegovom očuvanju i promociji. Vlasnici nekadašnje Panjijeve porodične kuće redovno održavaju ovo kulturno dobro o svom trošku, kaže Kojičić.

Janoš Panji veliki je graditelj Velikog Bečkereka. Dosada je identifikovano preko dvаdеsеt građevina izvedenih po njegovim planovima, od kojih neke i dаnаs pоstојe u neizmenjenom obliku tri imајu svојstvо spоmеnikа kulturе, а nеkоlikо njih је pоd prеthоdnоm zаštitоm.

Panjijeva ostvarenja deo su vrednog nasleđa grada Zrenjanina, a pojedina dela su i mnogo više od toga – mali dragulji arhitekture Vojvodine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari