Kurti: Ne postoje srpske opštine na Kosovu, postoje opštine gde su Srbi većinsko stanovništvo 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak – poručio je da svi postignuti sporazumi koje su postigle dve strane moraju biti sprovedeni.

Lajčak se u sredu u kosovskoj prestonici sastao sa premijerom Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem.

Tragom te informacije Glas Amerike je u četvrtak upitao premijera Kurtija da li se Lajčakova poruka odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da li je to bila tema razgovora sa evropskim diplomatom.

“Kao prvo, ne postoje srpske opštine na Kosovu, postoje opštine gde su Srbi većinsko stanovništvo, ali nema ni albanskih, ni srpskih, ni turskih opština. Opštine su opštine građana, što znači da opštine nemaju nacionalnu pripadnost. Drugo, Ustav Republike Kosovo ne dozvoljava Asocijaciju po etničkoj osnovi. Možete imati Asocijaciju opština ili raznih drugih organizacija samo po drugoj osnovi, bilo to ekonomska, privredna, socijalna, potom zdravlja i obrazovanja, ali ne po etničkoj osnovi”, odgovorio je Kurti.

Premijer Kosova je naveo da su dve strane potpisale 33 sporazuma pre nego što je on došao na vlast i da su ti sporazumi kako je naveo “raspoređeni po jednoj horizontalnoj ravni, a ne hijerhijski”.

“Ne možeš reći da je ovaj sporazum važniji od drugih. Svih 33 sporazuma su jednaka i oni će biti tretirani u našim pregovorima koji u osnovi imaju ovaj zadnji predlog evropske zajednice koji je dobio podršku, pogotovo od Francuske, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država. Svi oni prethodni sporazumi su unutar tog predloga, ne možeš ti sada da uzmeš jedan svoj sporazum i reći da je to jedini sporazum koji je važan“, istakao je on.

Prema Kurtijevim rečima, Briselski sporazum potpisan 19.aprila 2013. godine kojim se, između ostalog predviđa i formiranje Zajednice srpskih opština, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prekršio je 10. decembra 2022 – kada je pisano obratio predstavnicima pet država Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

“Predsednik Srbije je potpisao pismo protiv aplikacije Republike Kosova za članstvo u evrospkoj zajednici. To je prekršaj, on je prekršio svoj najdraži sporazum jer u tački 14. tog sporazuma kaže se da Kosovo i Srbija neće praviti nikakve prepreke jedni drugima što se tiče puta ka evropskim integracijama. Znači taj sporazum na koji se poziva zvanični Beograd je prekršen pre mesec i po dana od strane srpskog predsednika”, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je ponovio da potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije podrazumeva međusobno priznavanje i da kako je naveo sem toga nema tog sporazuma koji može, kako je rekao, da uđe u centar budućeg dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari