Poruka Vučiću s protesta Srba na Kosovu: Prvo ZSO, pa onda novi sporazum 1foto: Printscreen/YouTube/KoSSev - Kosovo Sever portal

Sa protesta u organizaciji Građanske inicijativi „Srpski opstanak“ održanom danas oko 15 časova kod prostorija Srpske liste i Srpske napredne stranke u Kosovskoj Mitrovici predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručeno da bez prethodnog formiranja Zajednice srpskih opština se ne potpisuje i prihvata novi sporazum, odnosno francusko-nemački predlog sporazuma za rešavanje kosovskog pitanja, koji bi predstavljao novi okvir za dijalog.

Povod za protest, sem pomenutog predloga sporazuma, su i sve učestaliji etnički motivisani incidenti na KiM.

Lider „Srpskog opstanka“ Aleksandra Arsenijević izneo je zahteve skupa – formiranje ZSO pre potpisivanja novog sporazuma, povlačenje specijalnih pripadnika Kosovske policije sa Severa Kosova, kao i dostavljanje javnosti snimka sa nadzornih kamera na leposavićkom Bistričkom mostu kako bi se tačno utvrdilo kako je došlo do ranjavanja dvojice građana srpske nacionalnosti na koje su pomenuti pripadnici KP pucali. Upućena je i osuda, kako je ocenjeno, nelegalnih i nelegitimnih odluka prištinske vlade o eksproprijaciji zemljišta zarad gradnje policijskih baza.

Oko 40 građana nosilo je transparente sa porukama “Niko nije siguran”, “Neću da živim u getu”, “Laki na obaraču! Trigger-Happy”.

Arsenijević je naveo da Srbi imaju dva velika neprijatelja – strah i defetizam, koji, prema njegovim rečima, vode ka iseljavanju.

“Ali ja želim da pustimo krik sa ovog mesta i da kažemo da nećemo nigde odavde, da ćemo istrajati u borbi za svoja prava i svoj život na Kosovu i Metohiji”, poručio je.

Govoreći o etnički motivisanim incidentima spomenuo i ranjavanje u Štrpcu, kao i napad u Klokotu, rekavši da „niko nije siguran“ i „da su svi uplašeni“.

Arsenijević je i opisao neke nemile situacije sa policajcima albanske nacionalnosti.

“Imali smo prilike da budemo zaustavljani, pretresani, da nam se isključivo obraćaju na albanskom, da dobijemo pogrdna imena od istih tih službenih lica koja treba da nas čuvaju”, rekao je.

Tražeći snimak nadzornih kamera s Bistričkom mosta on je i rekao da ne žele nikog da osude, ali da ovo zahtevaju kako bi se videlo „šta se desilo i da li je način da se puca odmah u telo“, odnosno da li su specijalci KP „laki na obaraču“.

Govoreći o francusko-nemačkom predlogu za koji kaže da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, spreman da ga prihvati, upitao je da li taj sporazum znači „da će nam se opet prodavati magla o ZSO“.

“Sa ovog mesta poručujemo predsedniku Aleksandru Vučiću da je naš zahtev, a slobodno mogu reći i onih koji nisu došli ovde, jer su nas strah i defetizam obuzeli, bez formiranja ZSO nema nikakvih potpisivanja novih sporazuma i novih pregovora“, napomenuo je Arsenijević.

On se nakon protesta i ogradio od pogrešnih interpretacija ovog zahteva od strane portala „Kosovo Online“ koji je napisao da se protive samom formiranju ZSO.

Ovaj je portal u originalnom članku stavio naslov „Protest GI „Srpski opstanak“ u Severnoj Mitrovici: Protiv uzurpacije srpske imovine i prisustva Kosovske policije na severu“, da bi zatim u naslovu za foto vest, odvojeno objavljenoj od originalne, dodao i da je protest „protiv ZSO“.

On je osudio i eksproprijaciju zemljišta na Severu Kosova od strane prištinske vlade, a ovu odluku je nazvao je nelegitimnom i nelegalnom.

“Poslednja eksproprijacija od 50 hektara na teritoriji opštine Leposavić, šta se to gradi? Je l’ mi živimo u getu. Da li ćemo biti okruženi policijom, bodljikavom žicom i dugim cevima svakoga dana? Da li će naša deca ići na putu do škole upravo kroz špalire specijalaca ili ćemo živeti slobodno? Na nama je. Moramo se osvestiti, otrezniti i uzeti stvari u svoje ruke. Videli smo da nikome ne možemo verovati”, apostrofirao je Arsenijević.

Poručio je i da „Nema iseljavanja“.

Na kraju skupa, Aleksandar Arsenijević je najavio “početak nekih novih pregovora”, bez preciziranja o kakvim pregovorima je reč i ko će sve u njima učestvovati.

“Nadam se da ćemo vas zastupati u najboljem mogućem interesu“, naveo je.

Skup je protekao mirno. Pratili su ga pripadnici Kosovske policije, EULEX-a, KFOR-a, kao i veći broj medijskih ekipa, prenosi Radio Kontakt Plus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari