Kurti: Optužbe poslanika Abazija o nestanku uzoraka Deharia neistinite i netačne 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da su optužbe poslanika Samoopredeljenja Hakija Abazija o nestanku uzoraka Astrita Deharija neistinite i netačne.

„Nisu istinite i nisu tačne. Na ovo je reagovala naša ministarka pravde. Pokret Samoopredeljenje je najveći i najdemokratskiji entitet. Ne mogu da snosim odgovornost za nečiji javni govor“, rekao je on.

Predstavnici Demokratske partije (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK) zatražili su juče da Specijalno tužilaštvo ispita premijera Kosova Aljbina Kurtija o slučaju nestanka uzoraka preminulog aktiviste pokreta Samoopredeljenje Astrita Deharija.

Poslanik vladajućeg pokreta Samoopredeljenje Haki Abazi izjavio je 16. februara da je smenjen sa mesta predsednika Odbora Skupštine Kosova za spoljne poslove i dijasporu i iz parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU, jer se interesovao u vezi sa nestankom uzoraka Astrita Deharija iz Instituta sudske medicine Kosova (ISM).

On je zatražio od tužilaštva da sasluša premijera Kurtija i ministarku pravde Aljbuljenu Hadžiju, kao i savetnice u njenom kabinetu Dijonu Mihajli, Nazlie Balaj i Fluturu Gogaj Bajrami, i upitao kako je moguće da uzorci nestanu, a da Kurti ništa ne kaže o tome.

Kazao je da je „ISM pod 24-časovnim nadzorom kamera“, te da je „slučaj Dehari pretežak da bi se mogao nositi na plećima građana koji traže pravdu“, a da je platforma Samoopredeljenja bila „da pravda mora izaći na videlo“.

Kako prenose prištinski mediji Specijalno tužilaštvo je danas ispitalo Abazija, u vezi sa izjavama koje je dao 16. februara.

Aktivista Samoopredeljenja Astrit Dehari početkom novembra 2016. pronađen je mrtav u prostorijama Centra za pritvor u Prizrenu, a oko njegove smrti ima mnogo nejasnoća koje do danas nisu razjašnjene, od sumnji da je izvršio samoubistvo do toga da je ubijen.

Uzorci Deharija su pre nekoliko meseci nestali iz prostorija ISM, koje je pod nadležnošću Ministarstva pravde Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari