Kurti položio vence na spomenik braće Bitići u Njujorku 1Foto: FoNet/AP

Premijer Kosova Aljbin Kurti položio je vence na spomenik braće Bitići u Njujorku istakavši da je požrtvovanost, patriotizam i humanizam braće Bitići „nacionalna vrednost na kojoj se gradi Kosovo kao nezavisna država“, prenosi Reporteri.

– OVK je bila zajednički napor svih Albanaca i na Balkanu i u dijaspori, a dokaz za to je i „Atlantski bataljon“ – rekao je Kurti.

On je dodao da je ubistvo braće Bitići zločin Srbije koji još nije u potpunosti rasvetljen.

-Stoga, i u odnosu na Srbiju, ali i međunarodne faktore, stalno insistiramo i zahtevamo da se neposredni izvršioci hapse, sude i kazne, kako bi oni koji su žrtvovali svoje živote za slobodu naroda i oslobođenje zemlje počivali u miru -naglasio je Kurti.

U januaru ove godine, Odbor za spoljne poslove američkog Kongresa usvojio je rezoluciju koja se odnosi na ubistvo trojice američkih državljana, čime je otvoren put usvajanju ovog dokumenta u celom Kongresu SAD.

Povodom odavanja počasti na groblju braće Bitići, Kurti je razgovarao sa bivšim pripadnicima bataljona „Atlantik“, čiji su pripadnici bili i braća Bitići.

Braća Bitići bili su državljani SAD koji su se u borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata na Kosovu.

Uhapšeni su po završetku NATO bombardovanja 1999. na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u Srbiju.

Pokušali su dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pređu u centralnu Srbiju.

Nakon odležane prekršajne kazne od 15 dana pušteni su iz zatvora, ali ih srpska policija odvodi u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija.

Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari