Kusići ostali u Manđelosu zahvaljujući bespovratnim sredstvima države 1Foto: mitrovica.info

Na Javnom konkursu za kupovinu seoske kuće sa okućnicom Ministarstva za brigu o selu, bračni par Petar i Radmila Kusić iz Manđelosa dobili su bespovratna sredstva.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, bespovratna sredstva dodeljuju se za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, sa ciljem smanjenja migratornih kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima, tako se seosko stanovništvo motiviše da ostane na selu, a mladi se podstiču da se vrate na selo, rešavanjem stambenog pitanja.

Obavezno je partnerstvo sa jedinicom lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi seoska kuća koja garantuje tačnost podataka i ispunjenost uslova.

„Moja supruga i ja smo se odlučili na ovaj korak sa željom da se osamostalimo, da počnemo svoj život i osnujemo porodicu. Bavimo se poljoprivrednom proizvodnjom i na ovaj način se stiču uslovi za proširivanje poljoprivrednih kapaciteta, u pitanju je ratarstvo, voćarstvo i stočarstvo. Sve u zavisnosti od tržišta i od kretanja opredelićemo se koju ćemo granu da unapredimo, inače živimo na selu u zajednici sa mojim roditeljima, tako se pogodilo da su kuće blizu jedna druge. Nije bilo teško prijaviti se na konkurs, papiri se jednostavno i relativno brzo prikupljaju, za svega nekih pet dana, brzo se radi. Zahvalio bih se Gradu Sremska Mitrovica i Agenciji za ruralni razvoj koji su pružili potrebnu pomoć u vezi prikupljanja podataka, dodatnih informacija, prethodnog iskustava koje su imali od prošle godine što je sve ubrzalo korake, izašli su nam u susret maksimalno”, rekao je Petar Kusić.

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava je 1,2 miliona dinara po jednoj prijavi, sve do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari