Kutak za kvalitetnije starenje Crvenog krsta Kragujevac obeležio jubilej 1

Kutak za kvalitetnije starenje u Kragujevcu obeležio je 10 godina rada i postojanja.

Tim povodom u sali Skupštine grada održana je svečana akademija na kojoj su dodeljene nagrade Srebrni znak i zahvalnice.

Kutak je otvoren 2010. godine u okviru projekta koji je Crveni krst sprovodio u partnerstvu sa nevladinom organizacijom iz Holandije.

On je na početku beležio 150 članova, a danas ih je oko 40.

Po rečima Milke Ignjatović, predsednice Veća Kutka, očekuje se da im se posle pandemije priključi još članova.

– Kutak smo stvorili u predvečerje našeg života i evo dočekasmo i deseti rođendan. U Kutnu se bavimo aktivnostima koje nas održavaju, osvežavaju, bude u nama ono lepo i čuvaju volju. Pomažemo i mladima i starima koliko nam mogućnosti dozvoljavaju, istakla je Ignjatović.

Po rečima Nataše Todorović, stručne savetnice Crvenog krsta Srbije, aktivnosti Kutka su društvene, kreativne, edukativne, fizičke i zdravstvene.

– Socijalna uključenost starijih je vrlo važna za njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Edukacija i celoživotno učenje je pokazalo da, što se duže uči, duže se i živi, a Kutak jeste neki oblik neformalnog učenja, kaže Todorović.

Grad Kragujevac, po rečima članice Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Gordane Damnjanović, već deset godina prepoznaje proces starenja.

Kroz lepezu usluga u oblasti socijalne zaštite grad podržava ovakav oblik društvenog organizovanja radi unapređenja kvaliteta života starijih.

– Cilj je da naši stariji sugrađani dožive duboku, kvalitetnu, dostojanstvenu starost. Decenija rada Kutka je decenija svesrdne pomoći i prevazilaženja međugeneracijskog jaza, kao i pokušaja da se uklone stereotipi da starije stanovništvo nije aktivno, objašnjava Damnjanović.

Ona je podsetila da je grad Kragujevac imao dnevni boravak za starije osobe kada je tokom pandemije bila sprečena institucionalizacija.

Sve to Kutak izdvaja i čini ga dobrim primerom kako jedna zajednica treba da se odnosi prema starijim sugrađanima.

U okviru obeležavanja jubileja u Kragujevcu je organizovana i radionica „Uloga jedinica lokalnih samouprava u unapređenju položaja starijih osoba – mogućnosti i izazovi“.

Radionicu su organizovali kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Populacinog fonda Ujedinjenih nacija.

Kancelarija Poverenika je na osnovu prakse došla do zaključka da je starije neophodno zaštititi, jer je diskriminacija izražena u različitim oblastima društvenog života.

Zbog toga je, po rečima Tatjane Prijić, pomoćnice poverenice za zaštitu ravnopravnosti, prošle godine Skupštini predat poseban izveštaj o diskriminaciji starijih.

– Ono što smo zajedno sa Populacionim fondom UN zaključili je da je ova pitanja neophodno pokrenuti i o njima diskutovati na nivou lokalnih zajednica jer su one najbliže ljudima. Tu je neophodno učiniti određene akcije, kako bi sve potrebe starijih bile zadovoljene, posebno imajući u vidu sve brže tehničke i tehnološke promene, kao i veliki broj staračkih samačkih domaćinstava, istakla je Prijić.

Na radionici je predstavljen i deo fotografija sa izložbe “Lepote starenja” koju su organizovali “Snaga prijateljstva – Amity” i Foto savez Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari