Pobednik 21. Festivala „Carevčevi dani“ u Velikom Gradištu, posvećenog bardu naše tradicionalne muzike Vlastimiru Pavloviću Carevcu, je Biljana Petrović iz Bijeljine.

Inače, Veliko Gradište je ove godine puna četiri dana bilo istinski muzički centar Srbije. Tokom ove tradicionalne manifestacije realizovano je 11 umetničkih programa. Uoči Festivala, u Radio Beogradu, matičnoj kući slavnog „Cara“, ponovo je održana konferencija za medije, dodeljene su nagrade Muzičke produkcije RTS-a.

Ovogodišnja manifestacija svečano je otvorena u Velikom Gradištu izložbom gradištanskih umetnika na kojoj je prisustvovao veliki broj građana i gostiju. Prigodne govore održali su Dragan Bogičić, direktor ove ustanove i Mirjana Drobac, umetnički direktor festivala. U punoj sali Skupštine opštine održan je koncert „Mokranjac – Carevcu“, Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca sa odeljenjem iz Velikog Gradišta, koji je obeležio drugo dešavanje prvog festivalskog dana. Po završetku jednočasovnog koncerta upriličen je svečani čin polaganja venca na spomenik Carevcu i prigodna beseda magistra Ljubimke Blažević. Svečnim obraćanjem predsednika opštine i predsednika Organizacionog odbora festivala Dragana Milića, na koncertu „Svilen konac“, zvanično je otvoren 21. Muzički festival „Carevčevi dani“. Publika je uživala u foklornom nastupu Anasambla narodnih igara i pesama “Vlastimir Pavlović Carevac” i pevačke grupe GANIP-a iz Požarevca.

Drugi festivalski dan bio je u selu Carevac, rodnom mestu Vlastimira Pavlovića. Nakon tradicionalnog polaganja venca na spomen-ploču, prigodnom besedom kod spomenika, Slađan Marković zamenik predsednika SO Veliko Gradište i Nenad Aćimovića, predsedik MZ Carevac, otvorili su svečanost u ovom mestu. U programu su nastupili ANIP ,,Vlastimir Pavlović Carevac“, kulturno – umetničko društvo „Miloje Popović – Đak“ iz Kusadka, Tihomir Paunović – istrumentalni solista na fruli, đaci muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca, odeljenja u Velikom Gradištu. Nakon završetka festivalskih svečanosti u selu Carevcu, po prvi put zaživeo je Carevčev bioskop na Letnjoj pozornici u Gradskom parku, u Velikom Gradištu. Tom pilikom prikazani su dokumetarni filmovi o Vlastimiru Pavloviću Carevcu.

Nakon četrnaest godina, održana je discilina pevanja, na kojoj je nastupilo devet mladih vokalnih solista u pratnji Narodnog orkestra RTS-a pod upravom Vlade Panovića. Nastupi mladih takmičara bili ispraćeni gromogasnim aplauzima. Revijalni deo programa, kao poklon ljubiteljima dobrog zvuka, obeležio je istrumentalni nastup velikog orkestra RTS-a koji je održao mini koncert i time delimično dočarao atmosferu sa nedavno održanog koncerta na Kolarcu, a povodom 80 godina postojanja.

Nakon jednoglasne odluke žirija za laureata pevačkog takmičenja proglašena je Milena Jovanović iz Leskovca, kojoj je pripala novčana nagrada. Drugoplasiran je Jovan Mihaljica i trećeplasirana je Marija Jović kojima su pripale novčane nagrade. Osim glavnih dodeljenje su i specijalne nagrade. Zvanično je zaživela i nagrada Muzičke produkcije RTS-a –snimanje za zvučni arhiv Radio Beograda, koja je pripala Mileni Jovanović. Gromoglasni aplauz posetilaca doprineo je da nagradu publike ponese Milena Lazarević.

Finalni festivalski dan otvoren je Okruglim stolom sa temom – Treća decenija festivala „Carevčevi dani“ koje je bilo mesto za razmenjivanje ideja i mišljenja. Zaključak Okruglog stola je da je za dv decenije učinjeno mnogo i datreba uložiti mnogo napora u pozicioniranje na širokoj festivalskoj mapi Srbije.

Najbitniji i najsvečaniji segment festivala, takmičenje violinista, prigodnom besedom otvorio je umetnički rukovodilac Narodnog orkestra RTS-a Vlada Panović. Program se nastavio sa takmičenjem najboljih mladih violinista. U konkurenciji 9 mladih talenata, laskavu titulu pobednika, statuetu Carevca, violinu Jana Nemčeka, novčanu nagradu i monografiju „Od zlata gudalo“ ponela je Biljana Petrović iz Bijeljine. Drugoplasirani su bili Duško Nikolić iz Šopića kod Lazarevca i Aleksandra Vasić iz Požarevca, dok su treće mesto delili Ivan Bošković iz Stračeva kod Petrovca na Mlavi i Andrija Janković iz Beograda.

Svečanost je zvanično je zatvorio presednik Organizacionog odbora Dragan Milić, nakon čega je 19 violina zasviralo „Tobdžijsko kolo“.

Za sve vreme trajanja festivala, od 14-17. jula, održan je i LANAM(Letnja akademija narodne muzike) koju vodi mentor Zoran Bahucki. Na LANAM-u se takmičari-violinisti uče pravilnom interpretiranju narodne muzike.

Organizator i nosilac manifestacije je JU Kulturni centar “Vlastimir Pavlović Carevac“. Generalni pokrovitelji su Opština Veliko Gradište, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Muzička produkcija RTS-a, brojni donatori i sponzori festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari