Lavica koja se lavovski bori da preživi: Zašto je tužna priča o Kikici potresla Srbiju? 1Foto: Printsreen Facebook/Subotica.com

Dok je crni panter kao fantazmagorija prohujao Vojvodinom, lavica Kikica je već dugoročno obezbedila mesto u srcima, ne samo Vojvođana nego cele Srbije.

Mediji su počeli da svakodnevno prenose infromacije iz Zoo vrta Palić o oporavku lavića koji je kao potencijalna žrtva krijumčara divljih životinja iznemogao pronađen na Čantavirskom putu nadomak Subotice.

Ubrzo je mladunčetu dato ime Kikica, a veterinari su počeli da se bore za njen život koji i dalje visi o koncu.

Poslednje informacije s Palića glase da je Kikica u stabilnom stanju, ali i dalje postoji strah da paraziti, od kojih još nije očišćena do kraja, napadnu mozak. Pošto nikada u životu nije jela meso, čeka se da li će želudac i creva početi da normalno vare čvrstu hranu jer još uvek nema stolicu.

Smeštena u manji kavez, mora da miruje

Iz Zoo vrta su saopštili da je Kikica sada smeštena u manji kavez jer mora da potpuno miruje dok ne zarastu prelomi obe zadnje šape. Navedeno je da još uvek trpi jake bolove i da joj je zbog toga potrebno, makar prinudno, mirovanje.

Veterinare ohrabruje što Kikica sama pije vodu i pokazuje volju da stane na noge. Osim toga pokazuje i uobičajenu mačiju radoznalost prema ljudima i predmetima sa kojima dolazi u kontakt, što je takođe pozitivan znak za mogući oporavak.

Dok se Kikica bori za život, policija se još uvek ne oglašava da li je pokrenuta, i ako jeste dokle je stigla istraga o tome kako se obrela u Srbiji, gde je verovatno i rođena.

Za to vreme korisnici društvenih mreža užasavaju se i komentarišu one koji na svojim profilima kače snimke i fotografije kako se igraju sa divljim životinjama u svojim kućama i dvorištima.

Komentariše se i snimak lavića na jednom od profila za koga se sumnja da bi mogao biti Kikica i preko komentara se traži od policije da istraži one koji stoje iz tih profila.

Veterinari sumnjaju da je Kikica izbačena na ulicu kao nepoželjan porod neke od ranije prokrijumčarenih životinja ili jednostavno vlasnik koji ju je kupio ili dobio nije znao kako da se stara o njoj, te je odbacio kada je video da je onemoćala i da je pitanje da li će preživeti.

Sreća što je pronađena živa

Kikici je po prijemu u veterinarsku ambulantu Zoo vrta Palić konstatovan niz zdravstvenih problema opasnih po život. Loša krvna slika, anemija, upale u organizmu, paraziti, rana ispod repa koja je teško inficirana, prelom obe zadnje šape zbog čega je bila neophodna operacija butne kosti…

Najveća briga veterinara sada se svodi na to da se spreči da joj zbog slabog stanja celokupnog organizma ne otkažu drugi organi, u nadi da će želudac i creva uspeti da se pokrenu da vare meso.

Oporavila se ili ne – priča o Kikici uspela je da u javnosti pokrene dva važna pitanja. Prvo se odnosi na crno tržište divljih životinja koje očigledno postoji u Srbiji, a drugo je postupanje prema životinjama uopšte.

Svaki dan gledamo izbačene Kikice na ulici

Svakodnevno smo svedoci da ljudi na ulicu izbacuju kučiće i mačiće s kojima ne znaju šta će. Surovost Kikicine sudbine ogleda se na ulicama gradova širom Srbije godinama unazad.

Iako je čipovanje kućnih ljubimaca zakonska obaveza, u praksi to niko ne proverava. To znači i da mnogi kućni ljubimci nisu ni vakcinisani (vakcina protiv besnila može da se da samo registrovanim, odnosno čipovanim životinjama), a samim time postoji i opasnost po javno zdravlje, a ne samo po te životinje.

Komunalna milicija je u svojim počecima proveravala vlasničke pse po Beogradu da li imaju čip, ali se od te prakse odustalo – verovatno zbog straha za politički rejting usled velikog negodavanja vlasnika pasa (uglavnom onih koji nisu čipovani, a samim tim ni vakcinisani).

Javnost će morati da natera policiju da radi svoj posao

Za to vreme se broj napuštenih životinja povećava, a smeštajni kapaciteti po azilima se ne proširuju istom brzinom. Istovremeno mnogi aktivisti postavljaju pitanje o uslovima pod kojima životinje borave u azilima, a koji su zbog novčane oskudice uglavnom surovi.

Borba za život Kikice je zbog svega navedenog postala u neku ruku borba za veća prava životinja u našoj zemlji. Kroz nju se simbolično ispoljavaju svi drugi problemi, a pritisak javnosti na policiju da pronađe njene neodgovorne vlasnike ili krijumčare postajaće sve veći.

Epilog je još uvek neizvestan, ali od borbe za Kikicu društvu tek sledi borba za prava onih koji ne umeju sami sebe da odbrane i sačuvaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari