Leci sa slikama lidera opozicije, Franje Tuđmana, Alije Izetbegovića uz natpis "Peta kolona" ubačeni u ulaz redakcije Danasa 1foto Marko Čonjagić Danas

U ulaz zgrade redakcije Danasa ubačeno je više od 20 letaka na kojima su fotografije pojedinih lidera opozicije, zatim Franje Tuđmana, Alije Izetbegovića, uz logo Danasa, N1 i Nove S i natpis “Peta kolona”.

Sporni letak potpisan je sa „Konzervativni pokret Naši“.

Ovo nije prvi put da su redakcije Danasa i N1 na udaru „ubacivača“ letaka kojima se omalovažavaju i targetiraju novinari time što se nazivaju izdajnicima, petokolonašima ili antisrbima.

Najstrašnija pretnja stigla nam je u novembru prošle godine, kada je na službenu imejl adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića, stigao mejl u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog, kako se navodi, naše uređivačke politike.

„Kao glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Danas, osećam potrebu da vas obavestim da se vi i vaši novinari i kolumnisti nalazite u smrtnoj opasnosti od strane pojedninih krajnje desno orijentisanih struktura koje obitavaju iz senke, i tu pritom ne mislim na „mejnstrim“ desničare pod kontrolom SNS-a ili one desničare koji su vas nedavno presreli na ulici kod fontane na Slaviji prilikom davanja intervjua za hrvatski odeljak N1. Ti ljudi su mahom benigni, i najgora stvar koju bi od njih dobili je nanošenje lakših telesnih povreda“, pisalo je na početku tog pisma naslovljenog kao „Beogradski Šarli Ebdo“.

List Danas je redovna meta ne samo ultradesničarskih pokreta, već etiketiranje dolazi iz samog vrha države, od predstavnika vlasti. Premijerka Srbije Ana Brnabić je nebrojeno puta mahala naslovnica Danasa sa televizija sa nacionalnim frekvencijom (Pink i Hepi), optužujući nas da “lažemo”, da ne radimo u interesu Srbije, brojeći naslovne strane na kojima je predsednik Aleksandar Vučić…

I za skupštinskom govornicom su se nemali broj od strane naprednjaka čule slične etikete, uz obavezno targetiranje da smo “strani plaćenici” i “izdajnici”, da radimo u interesu stranih ambasada… Svesrdnu pomoć predstavnicima vlasti u napadu na naš list daju prorežimski mediji, optužujući nas i da spremamo državni udar, podržavamo krvavi pir i slično.

Naprednjaci su u napadima na Danas išli toliko daleko da su se u više navrata “svađali” i sa karikaturama koje objavljujemo. U takvoj atmosferi, pretnje sa potpisanim lecima postali su naša realnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari