Ledena ploče u priobalju Antarktika i glečeri na ledenom kontinentu tope se brže nego što je predviđeno, upozoravaju istraživači, a to je sa prethodnim podacima o ubrzanom topljenju glečera na Grenlandu i ogromnih santi u Arktičkom okeanu povećalo strahovanja da će se podići nivo svetskih okeana i mora i pretvoriti priobalje i niže delove kopna mnogih zemalja u zalive i močvare, objašnjavaju naučnici, a prenose svetske agencije. Krivac su klimatske promene, zaključuje se u izveštaju američke Geološke uprave i britanske Uprave za Antarktik.


„Stalno i značajno povlačenje glečera je znak za uzbunu da se promene ubrzano dešavaju „, izjavila je glaciolog Džejn Ferinjo, koja je predvodila studiju. Kada je rečo Antarktiku jedna ledena ploča se većistopila, a druga ubrzano nestaje, dok se glečeri tope brže nego što je iko mogao da predvidi, upozorili su američki i britanski istraživači. Naučnici kažu da je ploča Vordi, koja se polako topila od šezdesetih godina prošlog veka, potpuno nestala, dok severni deo ploče Larsen više ne postoji – više od 8.300 kvadratnih kilometara leda odvojilo se od nje za poslednje dve decenije.

Više od 90 odsto zaliha svetskog leda

Džejn Ferinjo je upozorila da je Antarktik od posebnog značaja, jer se u njemu nalazi 91 odsto svetskih glečera po zapremini, a promena u ledenom pokrivaču predstavlja ozbiljan rizik. Rojters podseća na upozorenje Panela za klimatske promene pri Ujedinjenim nacijama da bi topljenje glečera i leda na polovima, usled globalnog otopljavanja, moglo podići nivo svetskih okeana od pola metra do više od metra do kraja ovog veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari