Na predlog opštinske građevinske inspekcije u Tutinu je urađen program popisa nezakonito izgrađenih objekata, kojim su definisane popisne zone i celine gde su izgrađeni stambeni i stambeno-poslovni objekti bez urbanističke dokumentacije. Dokumentom je određeno osam popisnih zona i utvrđeni rokovi za završetak posla. Za sve zone popis je počeo 22. decembra prošle godine. U nekima će popisivanje nelegalno izgrađenih objekata trajati šest, a u nekima jedanaest meseci.

Do 22. juna ove godine treba da bude završen popis nelegalno izgrađenih objekata u tri zone koje obuhvataju centralne gradske ulice, naselja i tridesetak sela. U ostalih pet popisnih zona rok za završetak ovog posla je 27. novembar ove godine, a obuhvaćene su periferne gradske ulice, naselja, mesni centri i četrdesetak sela. Predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević kaže da su utvrđeni datumi za završetak popisa „orijentaciono utvrđena dinamika i verovatno ćemo posao završiti pre“.

– Kako posao bude odmicao, tako ćemo korigovati dinamiku popisa a sve u cilju efikasnijeg obavljanja ovog izuzetno značajnog posla za dalji razvoj tutinske opštine. Svaki od naših urbanista dobio je po 500 projekata da pripremi za legalizaciju, naglašava Kučević.

Procenjuje se da na području ove opštine ima oko 3.500 nelegalno izgrađenih objekata i prednjače stambene građevine. Po tome su karakteristična prigradska naselja Mala Ravan, Cikiljevac i Svračiće. Izgradnja bez urbanističke dokumentacije na području opštine Tutin doživela je ekspanziju u poslednjih petnaestak godina. Vođene su stalne kampanje za legalizaciju, davane pogodnosti vlasnicima takvih objekata, ali su vidljivi rezultati izostajali. Manjkalo je i kod vlasnika nelegalno sagrađenih objekata, ali i kod opštinske administracije.

– Nova zakonska rešenja su znatno bolja od prethodnih i zato očekujemo da nova kampanja legalizacije nezakonito izgrađenih objekata da dobre rezultate – ocenjuje predsednik opštine Tutin i dodaje da će se to odraziti i na punjenje opštinskog budžeta „u kojem su projektovani prihodi i od legalizacije“.

Ovaj prilog sufinansira opština Tutin

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari