Lego Liga 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji 1Foto: Fondacija 1%

Takmičenje iz robotike za decu i mlade, First Lego League, održaće se 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Organizator takmičenja je Fondacija 1% u saradnji sa „Serbian Tech“ i slovenačkom organizacijom „Super Glavce“.

First Lego League postoji od 1998. godine. To je globalni projekat čiji je cilj da deci od 9 do 16 godina približi lego robotiku i takozvano „STEM“ obrazovanje, koje uključuje nauku, tehnologiju, inžinjerstvo i matematiku.

Projekat je nastao saradnjom organizacije First, koja se bavi robotikom, i Lego education programa kompanije Lego.

Ovo je prvi put da se Lego League takmičenje održava u Srbiji u organizaciji Fondacije 1%, prethodni organizator je bio Edulab.

O samom takmičenju i First Lego League programu za Danas je govorio organizator takmičenja i jedan od osnivača Fondacije 1% Bogdan Drešević.

„Ono što većina misli jeste da je to takmičenje iz robotike. To nije samo takmičenje iz robotike, robotika je samo jedan deo, mi promovišemo First Lego League kao program, a ne kao takmičenje“, kaže Drešević.

Danas je oko 35.000 timova iz 100 država sveta deo First Lego League programa.

Na takmičenjima učestvuju ekipe koje čine deca od 9 do 16 godina. Ekipe mogu da imaju između troje i deset članova i najčešće dva mentora.

U Kragujevcu će učestvovati osam ekipa iz Srbije i dve iz Bosne i Hercegovine. Najbolje ekipe će otići na regionalno takmičenje u Sloveniju gde će imati priliku da se plasiraju na svetsko takmičenje koje se održava u SAD-u.

„To uopšte ne moraju da budu predstavnici osnovnih i srednjih škola, to mogu da budu i samoinicijativne organizacije. Imamo slučaj u Hrvatskoj gde se roditelji organizuju za svoju decu i oni su čak i mentori“, navodi sagovornik Danasa.

U Srbiji uglavnom učestvuju ekipe iz osnovnih i srednjih škola, ali učestvuju i predstavnici raznih udruženja.

Lego Liga 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji 2
Foto: Prva kragujevačka gimnazija

U dosadašnjim First Lego League takmičenjima ekipe iz Srbije su se veoma dobro pokazale.

„Ekipa Prve kragujevačke gimnazije se pre par godina plasirala na svetsko takmičenje u Hjustonu. Ekipe iz udruženja Elektrobot, i Politehnika škole za nove tehnologije, se takođe često plasiraju na velika takmičenja“, pohvaluje srpske ekipe naš sagovoronik.

Da bi učestvovali na takmičenju potrebno je da timovi plate kotizaciju, oni onda dobijaju First Lego League set sa materijalima za pripremu i robota iz seta Lego majndstorm.

Uloge unutar ekipe nisu striktno podeljene, potrebno je samo izdvojiti dva člana koji će puštati robota na samom takmičenju. Robot je unapred programiran i zadatke obavlja sam.

Pripreme za takmičenje ekipe počinju na početku školske godine. Takmičenja se obično održavaju u januaru, ali zbog epidemiološke situacije ove godine takmičenje u Kragujevcu je odloženo za maj.

Takmičenje se sastoji iz četiri dela, robot igra, robot dizajn, inovativni projekat i osnovne vrednosti.

Svake sezone takmičenje ima različitu temu i zadatke koje robot izvršava u robot igri, koja je prvi deo takmičenja, uvek su u skladu sa temom takmičenja. Tema ovogodišnjeg takmičenja se zove „RePlay“ i tiče se sporta i fizičkih aktivnosti. Neke od tema iz prethodnih godina bile su svemir i voda.

Drugi deo takmičenja je robot dizajn.

„Tu se gleda kako je robot programiran, konstruisan i koja je strategija robota, kako će on da obavi sve te zadatke, i kako će robot da se ponaša u odnosu na kod koji je napisan“, objasnjava Drešević.

Treći deo takmičenja je inovativni projekat, gde takmičari moraju da pronađu inovativno rešenje za određeni problem u oviru zadate teme.

Takmičari svoj projekat predstavljaju sudijama u petominutnoj prezentaciji, a sudije ocenjuju kvalitet izlaganja i inovativnost samog projekta.

„Ekipa iz politehničke škole je osmislila da se voda iz klima uređaja koristi. Oni su istraživanjem saznali da se u Beogradu ulice peru pijaćom vodom, što je redak slučaj u Evropi, i osmislili su sistem koji bi omogućio da se voda iz klima uređaja koristi za pranje ulica“, priča Drešević i dodaje, „kad je tema bila svemir, ekipa iz Prve kragujevačke gimnazije je saznala da astroanuti u svemiru nemaju miris i ukus, pa su osmislili kapsule koje bi im omogućile da osete ukus hrane“.

Četvrti deo takmičenja su osnovne vrednosti koje promoviše First Lego League, a to su timski rad, inovacija, istraživanje, inkluzija, uticaj i zabava. Posebne sudije procenjuju da li deca primenjuju sve ove vrednosti tokom samog takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari