"Lek za sve": Miloš Timotijević uz asistenciju Mozzarta pomogao MS platformi 1Foto: Promo

Poznati glumac je jedan od ambasadora Udruženja obolelih od multiple skleroze, a na uručenju donacije je poručio da je veoma bitno podizati svest o ovoj bolesti

Multipla skleroza više nije sinonim za težak invaliditet jer uz pomoć adekvatne i pravovremene terapije bolest može da se drži pod kontolom.

MS platforma Srbije je udruženje pacijenta obolelih od MS-a, njihovih porodica, prijatelja i svih onih koji žele da pomognu.

U Srbiji ima oko 12.000 pacijenata, a leči se 2.500. MS platforma je nastala u vreme kada je terapiju primalo manje od 10% obolelih, kako bi skrenuli pažnju na problem nelečenja, a u tome im pomažu javne ličnosti i društveno odgovorne kompanije.

Na inicijativu glumca Miloša Timotijevića, jednog od ambasadora MS platforme, predstavnici Mozzarta posetili su ovo udruženje u centru Beograda, a tom prilikom uručena je finansijska pomoć.

“U celu priču sam ušao jer imam ličnog iskustva iz moje najbliže porodice. Moja majka je bolovala od MS-a i to u vreme terapija nije bila dostupna. Znam kako napreduje ta bolest, a može da dovede do ozbiljnog invaliditeta, nepokretnosti. Bolest napada mlade, između 20. i 40. godine i veoma je bitno da se podiže svest o tome, jer uz terapiju koja postoji u svetu, ti ljudi mogu da vode normalan život“, naglasio je Timotijević, koji zajedno sa svojim kolegama glumcima i drugim poznatima pomaže da se glas obolelih od MS-a više čuje.

Zvezda serija „Južni vetar“, „Senke nad Balkanom“, „Besa“ apelovao je da se više radi na sistemskom rešavanju ovog problema.

„Ti lekovi su mnogo skupi, za državu to ne znači skoro ništa na nivou budžeta, a onima koji su oboleli bi mnogo značilo. Hvala kompaniji Mozzart koja pomaže kroz svoje akcije, a svaka vrsta donacije znači ovim ljudima. Nadam se da je ovo samo početak lepe saradnje“, zaključio je Timotijević.

Ovo udruženje kroz medijske nastupe, akcije, kratke filmove i komunikaciju na društvenim mrežama od 2018. godine edukuje pacijente i najširu javnost o multiploj sklerozi. Inicijativa „Lek za sve“ naišla je na veliki pozitivan odziv u javnosti i podržao ju je veliki broj poznatih ličnosti.

„Osnovna poruka koju nam je prenela prof. dr Dragana Obradović, je da je multipla skleroza bolest sa kojom može da se živi isto kao i sa nekom drugom hroničnom bolešću, i da se konecpt neizlečivosti menja samim postojanjem velikog broja lekova koji modifikuju prirodan tok bolesti“, rekla je Ivana Bogdanović, predsednica udruženja MS platforme Srbije.

Problem nelečenja i nedostupnosti adekvatne terapije predstavljen je i zvaničnim državnim organima. Informisani su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za omladinu i sport, zaštitnik gradjana, poverenice za zaštitu ravnopravnosti, predstavnici evropskih i svetskih MS udruženja, a održan je sastanak  i sa premijerkom Anom Brnabić.

Ovom udruženju je najbitnija vidljivost, kako bi doprli do što većeg broja građana, jer dosta pacijenata nije ni znao za različite mogućnosti lečenja koje se sprovode ne samo u svetu, nego i u okolnim zemljama.

„Zahvalni smo Mozzart kompaniji i Milošu Timotijeviću na podršci koju pružaju MS platfromi Srbije i što doprinose našem cilju da terapija postane dostupna svim pacijentima”, izjavila je Nataša Radošević, potpredsednica udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari