Lekar uzbunjivač prijavljen zbog sumnje da je obio WC 1Miodrag Branković Foto: V. T.

U Policijskoj upravi u Nišu saslušan je Miodrag Branković, lekar i uzbunjivač u niškom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, koji godinama ukazuje na nepravilnosti u radu te ustanove, prozivajući za to njeno rukovodstvo, zbog sumnje da je „obio WC u toj ustanovi“.

On je do sada četiri puta disciplinski procesuiran, a poslednji put je kažnjen pre dva meseca jer je u septembru prošle godine nakratko svratio u dispečerski centar ustanove bez zaštitne maske.

Branković je za naš list kazao da će podneti krivičnu prijavu zbog povrede časti i ugleda protiv pravnika Miodraga Ilića, za koga mu je u policiji „usmeno rečeno da je jedan od zaposlenih u Hitnoj koji ga je prijavio zbog sumnje u obijanje“. On je ocenio da iza svih „podmetačina i pritisaka“ kojima je izložen kao uzbunjivač stoji ista grupa ljudi, okupljena oko direktora Slavoljuba Živadinovića, koga on u dopisima nadležnim institucijama označava kao glavnog krivca za „loše uslove rada i niz propusta u ustanovi“.

– Ova poslednja prijava je zaista potpuna besmislica, i smešna i uvredljiva istovremeno. Taj WC, na spratu gde je Zavod za urgentnu medicinu, uopšte nije obijen, niti ima tragova obijanja, a 28. aprila ove godine, kada je to navodno učinjeno, ja uopšte nisam ni dolazio u Hitnu pomoć. U policiji sam rekao i da tu postoji video-nadzor, pa neka uzmu snimke kamera i utvrde da li se i šta dogodilo. Ko bi, uostalom, uopšte obijao WC koji je u tako očajnom stanju da vam je problem da tu pipnete bilo šta – kaže Branković za naš list.

Prijava policiji usledila je odmah nakon što su se 28. aprila ujutru na portalu Direktno pojavile fotografije ovog WC-a, uz opis „strava i užas“, a Branković je kao sagovornik u tekstu komentarisao loše higijenske uslove u ustanovi. U tekstu nije navedeno da je on dostavio fotografije, ali je, kaže, „neko zaključio da je upravo on „sumnjivo lice'“, smislio obijanje WC-a i obratio se policiji.

Branković je, inače, pre dva meseca kažnjen tromesečnim odbijanjem 20 odsto od osnovne zarade jer je prošlog septembra uveče nakratko svratio u dispečerski centar ustanove bez maske, a sutradan ujutru, nakon noćne smene u podstanici „Jug“, došao sanitetskim vozilom u centralnu zgradu Hitne pomoći u 6.20, a ne u sedam časova, kada mu ističe radno vreme.

U odluci je navedeno da za ovakve povrede radne discipline „poslodavac zaposlenom može da otkaže ugovor o radu“, ali da je on novčano kažnjen zbog „olakšavajućih okolnosti“, pošto nije dokazano da je došlo do širenja zaraze među zaposlenima jer on nije nosio masku, niti do štetnih posledica po zdravlje pacijenata zbog „neopravdanog odlaska sa mesta rada pre isteka radnog vremena“. Branković je protiv ovakve odluke podneo tužbu Osnovnom sudu.

Od ovog lekara uzbunjivača su, takođe, tražena različita disciplinska izjašnjenja, ali prijave nisu podizane, što on smatra „pokušajem njegovog disciplinovanja“. Hitna pomoć je u novembru prošle godine tražila njegovo izjašnjenje o objavi na Fejsbuku u kojoj je izneo mišljenje o terapiji za lečenje simptoma koji mogu ukazivati na infekciju korona virusom, navodeći da to traži na osnovu zahteva Etičkog odbora. Nakon što je deo medija izvestio o ovom slučaju, Branković je obavešten da „nije u obavezi da se izjasni“ i upućeno mu je „izvinjenje“ ukoliko mu je „preuranjeni zahtev pravne službe izazvao neke neprijatnosti“.

On je disciplinski „proveravan“ i nakon njegovog otvorenog pisma koje je objavljeno u Danasu, u oktobru prošle godine, a u kojem je ukazao na niz propusta u funkcionisanju Zavoda, među kojima su manjak lekara i terenskih ekipa, zastarelost i neispravnost vozila i medicinskih uređaja, kao i neadekvatna zaštitna oprema tokom epidemije korona virusa. Zatraženo je njegovo izjašnjenje o pismu, ali disciplinski postupak nije pokrenut. Direktor Živadinović je tada na veb-sajtu Zavoda objavio saopštenje u kojem delimično negira Brankovićeve navode.

Ćutanje

Miodrag Ilić, pravnik u Hitnoj pomoći, juče nije odgovorio na pitanja našeg lista na osnovu čega je prijavio policiji da je Branković obio WC u toj ustanovi. Ostali smo uskraćeni i za njegov komentar Brankovićeve najave da će protiv njega podneti krivičnu prijavu zbog povrede časti i ugleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari