Lekari domova zdravlja se tokom pandemije susreli sa nizom problema 1Foto: Pixabay/Parentingupstream

Specijalista opšte medicine i predsednica Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine Milica Nikolić Urošević izjavila je za N1 da su se lekari domova zdravlja tokom pandemije korona virusa susreli sa nizom problema – od nejasnih instrukcija za rad koje su izdali nadležni organi, do nedostatka zaštitne opreme.

Nikolić Urošević navodi da su domovi zdravlja, odnosno Služba opšte medicine, od samog početka epidemije po instrukcijama Ministarstva zdravlja formirali takozvane ambulatne za akutne resporatorne infekcije.

„Na početku mi smo tražili neke osnove stvari, kao što je aparat ili podršku laboranata, kako bi mogli brzo da odredimo da li neko ima problem sa bakterijskom ili virusnom infekcijom. Tražili smo da nam omoguće aparate da bismo mi mogli u samoj ambulanti da dodjemo to tih rezultata“, navela je ona.

„Tražili smo, takođe, da nam se obezbediti aparat koji bi merio kolika je zasićenost kiseonikom, što je vrlo bitan pokazatelj kod ljudi za koje nismo sigurni, a nemamo mogućnost nikakve druge dijagnostike, da li se radi o problemima sa plućima ili ne. Na žalost, ništa od toga nismo dobili“, rekla je Nikolić Urošević.

Ona ističe da su u radu morali da se oslone na iskustvo koje su sticali godinama ili decenijama tokom epidemija gripa, a kao poseban problem je istakla nedostatak zaštitne opreme.

„Svako od nas bi praktično morao da zameni maske i rukavice posle prijema bilo kog pacijenta za koga pretpostavimo ili zaključimo da se radi o ovoj infekciji. Na žalost, toga apsolutno nije bilo dovoljno“, ukazala je Nikolić Urošević.

„Kupovali smo, donosili, snalazili se, improvizovali, što mislim da u ovoj situaciji aposlutno nije smelo da se dogodi“, rekla je ona.

Nikolić Urošević je kazala i da nikada nisu dobili odgovor na dopis koje je Udruženje uputilo svim domovima zdravlja u Srbiji u kojem se traži da se rad organizuje u skladu sa preporukama Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari