“Lekari zaposleni tokom kovid epidemije obavezni su da idu na miting 26. maja”: U upravi UKC Niš negiraju informacije iz nezvaničnih izvora bliskih SNS 1UKC Niš: Foto Beta/Saša Đorđević

 

Vrh Srpske napredne stranke naložio je v. d. direktora niškog Univerzitetskog kliničkog centra i Doma zdravlja, dr Zoranu Perišiću i dr Miloradu Jerkanu, da obezbede da lekari i drugi zdravstveni radnici zaposleni tokom kovid epidemije, čak i ukoliko nisu članovi već samo “simpatizeri” SNS, obavezno prisustvuju mitingu te stranke 26. maja u Beogradu, saopštili su nezvanični izvori Danasa.

“Reč je o mitingu na kojem bi trebalo da kao narod pokažemo jedinstvo i pružimo podršku našem predsedniku. Zdravstveni radnici koji su zaposleni tokom kovid epidemije, odnosno oni koji su dobili posao u poslednjih godinu i po dana, a članovi su ili simpatizeri SNS, trebalo bi da se jave u nadležne mesne odbore SNS, kako bi bili upisani u spiskove za odlazak na miting. Dr Perišić, koji je i član Glavnog odbora SNS, već je sproveo ovakvo uputstvo, a dr Jerkan, takođe funkcioner SNS, trebalo da ga sprovede”, rekli su nezvanični izvori Danasa bliski niškoj SNS.

Prema njihovim rečima, ovo je navodno saopšteno sinoć, na sastanku Opštinskog odbora SNS u niškoj gradskoj opštini Medijana.

“Lekari zaposleni tokom kovid epidemije obavezni su da idu na miting 26. maja”: U upravi UKC Niš negiraju informacije iz nezvaničnih izvora bliskih SNS 2
Hotel Ambasador: Foto Z. Miladinović/Danas

U upravi UKC kategorički su negirali ovakve informacije, navodeći da će sve klinike 26. maja raditi normalno i “sa 100 odsto”, te da “nikada nisu imali ovakve zahteve” iz vladajuće stranke.

“Kao i do sada, nikada nisam ucenjivao i primoravao zaposlene da moraju da se politički opredeljuju ili organizivao odlaske na političke skupove. Uslov na konkursima za zapošljavanje (zdravstvenih radnika u vreme kovida, prim. aut.) nije bila politička pripadnost jer ona ne određuje stručnost medicinskog radnika. U našoj ustanovi rade odrasli, svesni i savesni ljudi, sa najboljim referencama. Ukoliko neko od njih želi da ide na politički skup, ne zabranjujemo, ali isključivo uz prethodnu organizaciju koja podrazumeva da posao ne trpi”, rekao je dr Perišić za Danas.

“Lekari zaposleni tokom kovid epidemije obavezni su da idu na miting 26. maja”: U upravi UKC Niš negiraju informacije iz nezvaničnih izvora bliskih SNS 3
Dr Zoran Perišić: Foto Z. Miladinović/ Danas

On je dodao da posao UKC Niš “podrazumeva rad od 24 časa tokom 365 dana u godini i maksimalnu prisutnost u punom kapacitetu”, a da ovakva pitanja impliciraju da javnost nije u potpunosti svesna toga.

“Ministarstvo zdravlja i državno rukovodstvo je svesno važnosti da zdravstvena ustanova ranga UKC Niš u svakom momentu bude stoprocentno spremna za svoju osnovnu delatnost”, kazao je on.

Sinoć su, inače, održani kratki sastanci svih pet Opštinskih odbora SNS u Nišu, kojima su prisustvovali privremeni koordinatori niških naprednjaka Darko Jovanović i Dalibor Šćekić.

Nezvanični izvori Danasa kazali su da je ključna tema sastanaka OO bila organizovani odlazak na miting, ali da se “nije razgovaralo o broju autobusa”.

“Uputstvo vezano za miting je da na njemu treba da učestvuju samo članovi i simpatizeri, odnosno prijatelji naše stranke koji to sami žele, tim pre što je u Nišu interesovanje za odlazak veće od broja autobusa koje, prema telefonskoj anketi, uopšte možemo da obezbedimo”, rekao je naš izvor iz niške SNS.

On je dodao da su u SNS “svesni da će se svaki pritisak petostruko loše vratiti” i “biti iskorišćen protiv stranke”, ali da pritiscima pribegavaju “oni koji žele da se u stranci lično dokažu kako imaju uged među ljudima i mogu da ih motivišu”.

“Uostalom, bilo koja vrsta pritiska za odlazak na ovaj miting nije ‘potrebna’, jer naša stranka u Nišu ima oko 20.000 članova”, kazao je on.

Prema nezvaničnim izvorima Danasa, naprednjaci u Nišu su iz vrha stranke “dobili” kvotu od najmanje pet hiljada pristalica koje bi trebalo da dovedu na miting u Beogradu, ali je poželjno da ih tog dana krene sedam hiljada, a da ukoliko ih ne bude dovoljno “mogu sa sobom da povedu porodice, pa i decu”.

Narodni poslanik Đorđe Stanković (Narodna stranka) kazao je da, po njegovim podacima, iz Nišavskog okruga toga dana za Beograd treba da krene najmanje 130 autobusa, a da je naprednjacima kasnije saopšteno da bi trebalo da ih bude i svih 200.

“Od tog broja na Niš otpada više od 90 odsto”, kazao je on za Danas.

Sedam opozicionih stranaka najavilo je da će danas uputiti dopis Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu u kojem upozoravaju na “brojne zloupotrebe koje se tiču ucena i pritisaka na zaposlene, posebno u javnom sektoru, da prisustvuju ovom mitingu vladajuće stranke”.

“Takođe, ponudićemo i pravnu pomoć svima koji trpe pritisak ili posledice zbog odbijanja da učestvuju na mitingu”, saopštile su Narodna stranka, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Moramo, Zeleno- levi klub, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret.

“Lekari zaposleni tokom kovid epidemije obavezni su da idu na miting 26. maja”: U upravi UKC Niš negiraju informacije iz nezvaničnih izvora bliskih SNS 4
Aleksandar Vučić: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić najavio je ovaj miting kao “najveći skup u istoriji Srbije” samo dan nakon prvog beogradskog protesta “Srbija protiv nasilja” održanog 8. maja u organizaciji dela opozicije, a povodom masovnih ubistava u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca.

Vučić je kazao da to, kako je rekao, neće biti skup SNS i SPS, već da su na njega „pozvani svi dobri ljudi“.

Na njemu će biti iznet „plan za modernu i pristojnu Srbiju“.

„To ne sme da bude skup mržnje već skup nade“, rekao je on, nakon što je prethodno sugerisao da su proteste „Srbija protiv nasilja“ organizovale „hijene i lešinari koji koriste nečiju tragediju“.

Dom zdravlja ćuti

Dr Jerkan do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na pitanja Danasa o tome da li je naložio da mladi lekari i drugi zdravstveni radnici koji su zaposleni u jeku kovid epidemije, jer je u toj vanrednoj situaciji bila potrebna njihova stručna pomoć, a koji su “članovi” ili “simpatizeri” SNS, prisustvuju mitingu 26. maja.

On nije odgovorio ni da li je takvo uputstvo stiglo iz vrha njegove stranke, da li se u toj ustanovi prave spiskovi zaposlenih koji će ići na miting, da li su na spisku samo članovi SNS i da li ima pritisaka na zaposlene da prisustvuju skupu.

Koliko je mladih lekara i drugih zdravstvenih radnika primljeno u vreme kovida?

Ne postoje javni zvanični podaci koliko je mladih lekara primljeno u niškom UKC i Domu zdravlja u jeku kovid epidemije.

Na sajtu UKC Niš su krajem 2020. godine saopštavani različiti podaci o broju novozaposlenih zdravstvenih radnika u toj ustanovi i Kovid bolnici u Kruševcu, kojom je UKC upravljao u vreme epidemije.

U objavljenim konkursima navedeno je da će biti zaposleno 126 lekara, osam farmaceuta i 458 medicinskih sestara i tehničara, a nešto kasnije da će u njoj raditi „više od 700 lekara i medicinskih sestara i tehničara“, kao i „gotovo 200 nemedicinskih radnika“.

Neki od lekara su nakon toga protestvovali jer su zaposleni na određeno vreme, a ne “za stalno”, kako im je obećavano, a UKC do danas nije zvanično saopštio da li su svi novoprimljeni “po osnovu kovida” zaposleni na neodređeno vreme.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari