Lekarska komora Srbije za Danas o akušerskom nasilju: Građani da nam prijave neprofesionalno ponašanje lekara 1Detalj sa jednog od protesta Foto: FoNet/ Marko Dragoslavić

Lekarska komora Srbije (LKS) izražava duboko žaljenje i saučešće majci i porodici zbog nesagledivog gubitka. Lekarska profesija je posvećena očuvanju zdravlja i života građana i zato je svaki gubitak pacijenta težak, kažu za Danas u LKS povodom poslednjeg slučaja akušerskog nasilja iz Sremske Mitrovice i pozivaju građane da prijave neprofesionalne lekare.

„Pokretanje spoljnog vanrednog nadzora nad zdravstvenim ustanovama u ovakvim slučajevima nije u nadležnosti Lekarske komore Srbije, već takav postupak pokreće Ministarstvo zdravlja koje je odmah i reagovalo. Lekarska komora Srbije u potpunosti podržava sve korake koje je preduzelo Ministarstvo zdravlja RS i Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo, kao i stav ministarke zdravlja Danice Grujičić da je pre donošenja bilo kakvih zaključaka o ovoj veoma osetljivoj temi važno sačekati sve rezultate, pridržavati se propisanih protokola i uzdržati se od preuranjenih spekulacija“, navode u LKS.

Sremska Mitrovica
foto FoNet Marko Dragoslavić

 

Prema njihovim rečima, nakon što se dobiju rezultati unutrašnjeg, spoljnog i nadzora inspekcije Ministarstva zdravlja, protiv lekara se može pokrenuti postupak pred Sudom časti Lekarske komore Srbije ili, u slučaju postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično delo u obavljanju zdravstvene delatnosti, krivično gonjenje preuzima nadležno javno tužilaštvo.

Postupak pred sudovima časti LKS

„Postupak pred prvostepenim sudovima časti regionalnih lekarskih komora, koje su u sastavu LKS, pokreće se predlogom za pokretanje postupka, pacijenta, odnosno oštećenog. Postupak se može pokrenuti i po službenoj dužnosti. Ako sudsko veće nakon sprovedene glavne rasprave utvrdi da je lekar odgovoran za povredu profesionalne dužnosti i/ili ugleda člana Komore, izreći će mu jednu od sledećih disciplinskih mera: javna opomena, novčana kaznu za lakše povrede ili privremena zabranu samostalnog rada u obavljanju određenih poslova zdravstvene delatnosti, odnosno zdravstvene delatnosti. Za teže povrede profesionalne dužnosti i/ili ugleda člana Komore, može se zdravstvenom radniku oduzeti licenca“, pojašnjavaju u LKS.

Oni objašnjavaju da kada postupanje lekara ima obeležja krivičnog dela propisanog Krivičnim zakonikom RS, takvi slučajevi su predmet dokazivanja u krivičnom postupku i o eventualnoj krivici lekara odlučuje nadležni krivični sud.

„Ukoliko lekar bude osuđen pravosnažnom sudskom odlukom za umišljajno krivično delo na kaznu zatvora od šest meseci ili težu kaznu, odnosno na kaznu zatvora za krivično delo protiv zdravlja ljudi, Lekarska komora Srbije privremeno oduzima licencu u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Izdavanje, obnavljanje i oduzimanje odobrenja za samostalan rad (licence) zdravstvenim radnicima u Srbiji je jasno definisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, kao i Pravilnikom o bližim uslovima za izdavanje, obnavljanje i oduzimanje licence članovima komora zdravstvenih radnika koji donosi ministar zdravlja Republike Srbije“, objašnjavaju postupak u LKS.

Šta je akušersko nasilje?

O akušerskom nasilju u LKS kažu da je ono relativno nov pojam koji nije precizno definisan i poslednjih godina je u fokusu istraživanja u mnogim zemljama i dodaju:

„Akušersko nasilje uključuje svaku radnju zdravstvenog radnika koja nanosi štetu osobi koja je trudna ili rađa ili je nedavno rodila. Iskustva akušerskog nasilja u zdravstvenoj ustanovi mogu se izraziti kao fizičko, verbalno zlostavljanje, seksualno zlostavljanje, stigma, diskriminacija, neispunjavanje standarda brige i pažnje, kao što su zanemarivanje i napuštanje, nedostatak informisanog pristanka i poverljivosti, privatnost i kršenje poverljivosti, medicinske procedure koje se sprovode bez saglasnosti – generalno loš odnos između žena i zdravstvenih radnika“.

Lekarska komora Srbije za Danas o akušerskom nasilju: Građani da nam prijave neprofesionalno ponašanje lekara 2

Međutim, to nije sve, jer u LKS dodaju da su akušerskim nasiljem obuhvaćeni i uslovi lečenja i boravka koji postoje u zdravstvenim ustanovama, kao i ograničenja zdravstvenog sistema u nekoj zemlji, što izlazi iz okvira koji se odnosi na postupanje zdravstvenih radnika prema pacijentu.

„Mnogi istraživači u svetu navode i da je akušersko nasilje manifestacija strukturalnog nasilja, posebno strukturnih rodnih nejednakosti u društvu koje se prenose i na praksu porodiljske nege u zdravstvenim sistemima, pa tako akušersko nasilje otvara i teme nejednakosti žena u društvu, ugrožavanja prava žena i ljudskih prava. Imajući u vidu da je u pitanju veoma širok pojam, svaku prijavu Lekarskoj komori Srbije koja se odnosi na ginekologiju možemo da podvedemo pod termin akušerskog nasilja, a prema evidenciji sudova časti, Lekarskoj komori Srbije stigne nekoliko takvih prijava godišnje“, ističu u toj Komori.

Kako dodaju, Lekarska komora Srbije se zalaže za nultu toleranciju svakog oblika nasilja u zdravstvenim ustanovama, kako u odnosu prema pacijentima, tako i prema zdravstvenim radnicima.

„LKS smatra da je obaveza celog društva da se aktivno bavi rešavanjem problema nasilja, da se jasno opredeli prema takvom modelu ponašanja koje, kako nije dopustivo u zdravstvenim ustanovama, tako ne treba da bude dopustivo ni u jednoj sferi života. Zdravstveni radnici treba da, sa svoje strane, podignu svest o bilo kakvom maltretiranju ili diskriminaciji pacijenata, da promovišu nepristrasnu negu koja je usredsređena na poštovanje pacijenta, da obezbede etički okvir za svo zdravstveno osoblje i da rade na sistemskim promenama kako bi se sprečilo bilo kakvo maltretiranje pacijenata“, stav je LKS.

Lekarska komora Srbije, u skladu sa Hipokratovom zakletvom, osuđuje svako ponašanje lekara koje narušava čast i plemenite tradicije medicinske profesije.

LKS: Mediji da poštuju pravila etičke odgovornosti

„Svaki lekar u Srbiji stupanjem na dužnost obavezuje se da će svoju delatnost obavljati stručno i savesno i da će se u svom radu pridržavati svih pravila lekarske profesije. Napominjemo, sa druge strane, i da svako širenje neproverenih informacija u medijima doprinosi narušavanju ugleda lekarske profesije i zdravstva u Srbiji i zato pozivamo medije da u svom radu poštuju pravila etičke odgovornosti svoje profesije“, naglašavaju u LKS i dodaju:

„Lekarska komora Srbije je otvorena za pritužbe pacijenata i pozivamo građane da slučajeve neprofesionalnog ponašanja lekara prijave na e-mail: [email protected].“

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari