Pokrenuta policijska istraga: Porodilja dala iskaz u policiji nakon što joj je beba preminula u porodilištu 1Foto: Printscreen/N1

Porodilja iz Šida Marica Mihajlović rekla je danas da je pokrenuta policijska istraga o porođaju tokom kog je doživela nasilje, nakon čega je njena beba preminula, prenosi N1.

Ona je kazala da je u njenu porodičnu kuću došao policajac u civilu i pozvao je da dođe u policijsku stanicu u Sremskoj Mitrovici i da svoj iskaz.

Prema pisanju medija, ona je potom dala iskaz u Policijskoj upravi u Sremskoj Mitrovici. Njen suprug je dao izjavu za Blic o tome.

– Odazvali smo se pozivu iz policije. Bili smo sami Marica i ja, bez advokata. Ispitivali su Maricu i bili su ljubazni. Nema odustajanja. Sada ćemo ići do kraja da se to više nikome ne desi. Podnećemo tužbu – priča suprug Marice Mihajlović Danijel Novakov.

Mihajlović tvrdi da je akušersko nasilje uzrok smrti njene ćerke.

Iz bolnice u Sremskoj Mitrovici kazali su da je „u toku postupak unutrašnje kontrole i da je o svemu obavešteno Ministarstvo zdavlja“.

Porodilja je objasnila da je 11. januara primljena u porodilište, jer joj je prošao termin za porođaj sedam dana, ali da joj je 12. januara rađen ginekološki pregled gde su joj rekli da je zamućena plodova voda i poslali je u salu da je pripreme za porođaj, te da joj je u pola devet uključena indukcija.

„Babice su bile tu i videle su da je beba visoko, ali ja sam se jako sporo otvarala“, kazala je Mihajlović televiziji N1.

Kako je navela, oko pola četiri su došli da joj kažu da će doktor da dođe da uradi carski rez u pet sati, ali on je došao tek posle šest i odlučio je da ipak ne uradi carski rez, nego da „ide sve svojim tokom“.

„Kako je vreme teklo, on je video da ja ne mogu da se porodim prirodnim putem, gde su ga sestre molile da uradi carski rez, ali on je odbijao“, tvrdi Mihajlović.

Prema njenim rečima, ona je počela da gubi snagu, davali su joj kiseonik i izgubila je svest.

„Tu je već bilo kasno, beba se zaglavila u karlici. Od tog jakog pritiska stvorili su joj se mehurići na plućima, progutala je mekonijum sa plodovom vodom. Mogla je da uzima kiseonik, ali nije mogla da izdiše nikako, jednostavno je tako izgubila vazduh i srce joj je stalo“, objasnila je porodilja.

Beba je rođena bez pulsa oko 11 sati, kazala je Mihajlović dodajući da su bebu uspeli da vrate u život.

„Došli su doktori iz Novog Sada, beba je bila na aparatima. Tu sam videla bebu i na kraju su je odvezli, međutim ujutru su javili da je beba preminula“, rekla je Mihajlović.

Naglasila je da doktor tokom porođaja nije hteo da komunicira sa njom.

„Cela sala je čula kako ja plačem i molim da mi pomogne, da izvadi bebu, da je spasi, međutim, on je odbijao. Na kraju kada je video svoju grešku i šta je uradio, počeo je da skače po stomaku, da me vređa na nacionalnoj osnovi, da me udara, da me stiska za vilicu“, ispričala je Mihajlović.

Ona tvrdi da još nije dobila papire obdukcije i da će podneti prijavu čim stignu nalazi.

Portal Nova.rs objavio je da se lekar javio policiji, odnosno da je prijavio da se ne oseća bezbedno zbog komentara i objava na društvenim mrežama.

Protest protiv akušerskog nasilja

Neformalni feministički kolektiv „Ženska solidarnost“ najavio je protest protiv akušerskog nasilja, koji će se održati u Nemanjinoj ulici, ispred Ministarstva zdravlja.

Protest „Porodilište, a ne klanica“ organizuje se nakon što su porodilje na društvenim mrežama podelile iskustva pretrpljenog akušerskog nasilja.

Kako „Ženska solidarnost“ najavljuje, okupljanje građana počinje ispred Ministarstva zdravlja u 16.30 časova.

Jelena Riznić iz organizacije „Ženska solidarnost“ naglašava za Danas da je slučaj iz Sremske Mitrovice, gde se optužuje ginekolog M. M. izazvao i svedočenja drugih žena koje su imale loše iskustvo na porđaju sa nim.

– Pokazalo se da postoji barem još jedan isti ovakav slučaj kod istog lekara, takođe je ubijena beba i majka je ja, jako zlostavljana na porođaju. Postoji i niz slučajeva gde su žene navodile da su prolazile pakao sa istim lekarom koga neformalno zovu Mesar, što je dosta indikativno samo po sebi – kaže Riznić.

Zahteve protesta možete da pročitate OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari