Lekić: Biti novinar nije preporučljivo 1Foto: FoNet/TV FoNet

U društvu u kojem je etika degradirana do nivoa mane, u zemlji koju odlikuje atmosfera nezameranja, u sistemu u kojem javna kritička reč nužno garantuje posledice, biti novinar nije preporučljivo, ocenio je večeras predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić na svečanosti dodele nagrada NUNS za istraživačko novinarstvo.

Danas nije lako biti novinar u Srbiji, ali je Srbija zemlja paradoksa – biti novinar jeste i čarobno lepo, istakao je Lekić na Fakultetu dramskih umetnosti i naglasio da je pomalo i ekskluzivno biti novinar u Srbiji.

Biti istinoljubiv i biti hrabar i zastupati javni interes u društvenom ambijentu kojim dominira virus straha, za koji smo mislili da je iskorenjen i suzbijen, skoro nepostojeći, objasnio je Lekić.

Biti danas novinar u Srbiji znači biti različit od drugih. Biti danas istinoljubiv i hrabar i zastupati javni interes, znači i prkositi normama društvene matrice, precizirao je Lekić i ocenio da umetnost i novinarstvo spaja domen univerzalnih istina.

Novinari nemaju pravo da maštaju. To i nije njihov posao. Presek činjenica uvek je bila najbogatija tačka novinarskog izražavanja. Nema iscrtavanja i docrtavanja. Nema boja i nijansi. Nema sugerisanja istina. Njihovo je da ogole stvarnost, predolio je Lekić.

Pozivajući se na ocenu Hjuman rajts voča o neprijateljskom okruženju u kojem rade novinari u Srbiji, Lekić je konstatovao da „ovo što danas kao profesionalci i društvo živimo, jeste – jako ružno vreme“.

Ali to nije ni kijamet ni nevreme, pa da možemo stati, negde se skloniti ili sakriti pod strehu i sačekati da pro?e. Biti danas javno ravnodušan znači, pre svega, biti – sebičan, pa i nečovečan, smatra Lekić.

Prema njegovim rečima, dobotinici ovogodišnjih nagrada NUNS za istraživačko novinarstvo predstavljaju dokaz da nisu u ovoj zemlji baš svi novinari poklekli.

Ima još onih koji vitlaju najmoćnijim sredstvo kojim raspolažu – činjenicama. I onim ljubopitljivim, koji im kaže etikete „stranih pla?enika“ i „izdajnika“, nonšalantno odgovaraju: „Ne, to ste vi napravili“.

„Vi ste rušili u Savamali, vi ste ugovarali strateško partnerstvo sa Etihadom, vi ste izmislili tetku iz Kanade, vi ste… Vi ste sve to“, poručio je Lekić.

To što smo okruženi onima koji preziru istinu, pravo i pravdu, napomenuo je Lekić, nije i ne sme biti alibi da činjenice ustuknu pred komforom ćutanja.

Nagrade za istraživačko novinarstvo, koje NUNS dodeljuje uz podršku ambasade SAD, dobili su Milan Nešić iz Radija Slobodna Evropa za radijske priloge „Fantomski graditelji u Činovnikovoj koloniji“, Saša Stojković iz Vranjskih za tekstove o sufinansiranju lokalnih medija i Bojana Pavlović, novinarka KRIK za tekstove o stanu Aleksandra Vulina i tetki iz Kanade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari