Lena i Kosta su na rođenju imali 700 i 800 grama: Apel za pomoć porodice Ćeferjanović iz Zaječara, koja je prve reči svojih blizanaca čekala dve godine 1Foto: Srećko Ćeferjanović

Srećko Ćeferjanović iz Zaječara ostao je nedavno bez dopunskog posla i sada je nastao problem pošto ne može da izdrži troškove života i lečenja u Beogradu, gde živi od 2019. godine, kada se njegova supruga Jelena prevremeno porodila u šestom mesecu trudnoće, i na svet donela Lenu i Kostu koji su tada imali 700 i 800 grama.

Prema rečima našeg sagovornika, pošto je krajem godine ostao bez dodatnog posla, kojim je plaćao stan u Beogradu, gde živi sa suprugom i dvoje male dece od 2019. godine, rešili su da pokrenu akciju da im dobri ljudi pomognu finansijski, uplatom na njegov privatni račun.

“Cilj nam je da prikupimo novac za kiriju šest meseci do godinu dana unapred, kako bi bili sigurni, pošto je stan na takvoj lokaciji da nije daleko od bolnice. Na taj način bićemo spokojni neko vreme”, sa tugom govori Srećko Ćeferjanović.

Sagovornik Danasa kaže, da su u Beogradu od 5. marta 2019. godine, kada su se Lena i Kosta rodili.

Lena i Kosta su na rođenju imali 700 i 800 grama: Apel za pomoć porodice Ćeferjanović iz Zaječara, koja je prve reči svojih blizanaca čekala dve godine 2
Foto: Srećko Ćeferjanović

“Lena i Kosta su prevremeno rođeni u 25. nedelji. To je šesti mesec trudnoće. Bili su teški 700 i 800 grama. Oni su od samog rođenja počeli borbu za život. Od reanimacije pa do bukvalne borbe od prvog do današnjeg dana”, sa suzama u očima govori on.

Ćeferjanović kaže da od momenta rođenja, Lena je imala sedam operacija na mozgu, dok je Kosta imao tri na mozgu, dve na crevima i jednu operaciju na srcu.

“Operisani su zbog posledica preveremenog rođenja. Suočili su se sa nizom zdravstvenih problema. Prvo su se suočili sa hidrocefaulusom, koji se razvio zbog moždanog krvarenja, koji su oboje preživeli i to je njihova osnovna dijagnoza. Kosta je pored toga imao problema su rupom na srcu. U praksi to se samo rešava ali zbog toga što je prevremeno rođen, bila je potrebna intervencija”, objašnjava Srećko i dodaje “da je Kosta imao i perforaciju creva u četrnaestom danu života, ali srećom je preživeo”.

Hidrocefalus je naziv za proširenje komora mozga kome je prethodilo ili je aktuelno povišenje pritiska u centralnom nervnom sistemu (CNS) zbog povećane količine cerebrospinalnog likvora. Može biti posledica različitih bolesti: upala CNS-a, tumora, krvarenja, povreda itd. Poremećaj nastaje zbog smetnji oticanja, odstranjivanja ili stvaranja likvora, moždane tečnosti. Zbog tog viška „vode“ u glavi je i nastao termin vodena glava. Likvor se proizvodi u mozgu u povezanim komorama koje se nazivaju ventrikuli.

Naš sagovornik kaže da su do sada oni dosta napredovali, a da su najviše vremena provodili u Tiršovoj ali i u bolnici za fizikalnu terapiju.

“Skoro sve bolnice smo obišli. Lena još uvek ne hoda i ne govori, ali lekari smatraju da ima potencijala da prohoda i da progovori. Ono što me je najviše pogodilo je da smo prve reči, a progovorio je samo Kosta, čekali više od dve godine. Ali to nije bila reč ni mama ni tata već reč ćebe”, seća se tog momenta Srećko Ćeferjanović.

Srećkova supruga je sada sama sa Lenom i Kostom u Beogradu, dok je on bio primoran da se vrati na posao u Zaječar, gde je kako kaže četiri i po godine na bolovanju.

Lena i Kosta su na rođenju imali 700 i 800 grama: Apel za pomoć porodice Ćeferjanović iz Zaječara, koja je prve reči svojih blizanaca čekala dve godine 3
Foto: Srećko Ćeferjanović

“Oni moraju da budu tamo pošto sa njima rade stručnjaci koji ih prate od rođenja i koji su najzaslužniji što smo danas došli do toga da Kosta samostalno hoda, priča, izvršava naredbe, a u sedmoj godini postoji velika šansa da stigne svoje vršnjake i da krene redovno u školu. Što se Lene tiče, situacija je komplikovanija, pošto ona još uvek ne hoda i ne govori, ali je nedavno počela da izgovara neka slova i počela je da puzi”, objašnjava nam Srećko Ćeferjanović iz Zaječara kakva je trenutna situacija sa decom.

Dodaje da Lenu očekuje i operacija u Rusiji, nakon čega se očekuje da i ona prohoda.

“Kakav će biti kvalitet hoda kao i govora, za sada nemamo nikakve garancije”, ističe on.

Porodica Ćeferjanović iz Zaječara objašnjava zašto je potrebna pomoć

Što se posla tiče, kao što je već kazao, vratio se u Zaječar, da bi sa tim novcem plačao troškove života u Beogradu. Tako je sada porodica Ćeferjanović iz Zaječara – razdvojena.

“Zbog toga što sam dodatni posao izgubio, vratio sam se u rodni Zaječar. Mi smo odmah 2019. prodali stan zbog lečenja, tako da sada plaćamo kiriju i u Zaječaru i u Beogradu. Zato smo sada u velikom problem i zato smo pokrenuli ovu akciju da sakupimo novac za kiriju”, objašnjava razloge zašto traži pomoć građana Srećko Ćeferjanović iz Zaječara.

On kaže da su sledeće dve godine ključne za Lenu i Kostu.

Lena i Kosta su na rođenju imali 700 i 800 grama: Apel za pomoć porodice Ćeferjanović iz Zaječara, koja je prve reči svojih blizanaca čekala dve godine 4
Foto: Srećko Ćeferjanović

“Mnogo smo do sada postigli. Ako sada stanemo ili prekinemo lečenje, biće kao da nismo ništa do sada radili”, objašnjava on.

Naš sagovornik kaže da je jedna fondacija preuzela troškove lečenja, a da je ova akcija isključivo zbog zakupa stana u kome oni žive.

Svi koji žele da pomognu porodici Ćeferjanović iz Zaječara to mogu učiniti uplatom na sledeći Žiro račun:

205-9001019229857-09 Srećko Ćeferjanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari