Plakat sa natpisom ulica dr Zoran Đinđić, kojeg su zalepili preko table ul. Lenjinova u svojoj akciji „Sve za pomirenje-pomirenje za sve“ požarevački otporaši, stajao je nešto više od sat vremena. Naime, desetak „revnosnih“ građana koje je taj čin „Otporaša“ puno uznemirio, telefonom su obavestili načelnika Gradske uprave Dejana Ilića i načelnika Odeljenja za inspekcijske poslove,Slađu Petrušić, tražeći od njih da po službenoj dužnosti reaguju i da se plakat sa Đinđićevim imenim skine sa „Lenjinove“ table.

Među građanima koji su prijavili inkrimisani događaj slučajno ili na osnovu poslovnih ingerencija našao se i direktor Javnog komunalnog preduzeće, Slobodan Jović, koji je, uzgred rečeno i podpredsednik Gradskog odbora SPS-a. Njemu i njegovim partijskim drugovima, zasmetala je akcija „Otporaša“ na dan kada je davan pomen Slobodanu Miloševiću i kada je u gradskim svečanim salonima gostovao ruski ambasador Konjuzin. Verovatno su se uplašili da im ruski ambasador ne zameri što je „Lenjin“ prelepljenm zaboravljajući da i samoj Rusiji više nema nijedna ulica sa Lenjinovim imenom.

No,bilo kako bilo, načelnica za inspekcijske službe morala je da reaguje po prijavama građana i da na teren pošalje komunalne inspektore, a na osnovu odluke o komunalnom uređenju gde se izričito zabranjuje lepljenje plakata, oglasa, smrtovnica i drugih obaveštenja na mesta koja nisu predviđena za to.

„Na osnovu telefonskih prijava građana meni i načelniku Iliću poslala sam na lice meta komunalnog inspektora, koji je zadužen za taj reon, Živadina Jotića, da utvrdi činjenično stanje i da sačini zapisnik“, izjavila je načelnica Petrušić i dodala:

„Inspektor Jotić na licu mesta je došao i video da su tu prisutna dva policajca, koji nisu bili asistencija našoj službi, već su verovatno i oni došli na osnovu prijava građana, i sačinio zapisnik“.

U zapisniku koji su potpisali Komunalni inspektori Živadin Jotić i Zoran Stamenković, kao i policajac prve klase, kako piše u zapisniku, Katić Miloš, piše:

„Na uglu ulice Stari korzo i Lenjinove preko naziva ulice Lenjinove (preko metalne table) postavljena je papirna nalepnica plave boje sa tekstom ul dr. Zorana Đinđića.

U prisustvu ovlašćenog službenog lica policije od strane prolaznika koji je zamoljen da to učini, nalepnica je skinuta i ona je sastavni deo ovog zapisnika“. Završeno 11. 03. 2010. godine u 14 i 10 časova.

Živadin Jotić, komunalni inspektor kaže da mu je to bio radni zadatak, jer taj deo grada pripada njemu i dodaje:

„Načelnica Petrušić poslala me je na licu mesta da sačinim zapisnik i da skine plakat koji je bio prelepljen preko table koja označava naziv ulice.Na mestu događaja došao sam sa svojim starijim kolegom Zoranom Stamenkovićem. Tu smo zatekli dva policajca koji su došli po nečijem, ne našem, nalogu. Ja sam sačinio zapisnik i zamolio jednog prolaznika da skine plakat, jer ja i moj kolega smo mali i nismo mogli da ga dohvatimo. Napominjem, da sam to uradio što mi je to bio radni zadatak, a ne iz političkih razloga, kao što neki hoće da predstave“, objasnio je Jotić.

Ova akcija komunalne inspekcije izazvala je revolt i ogorčenje kod pojedinih građana.

Naša sugrađanka Ružica Marjanović kaže da je besna na revnosne sugrađane koji su prijavili požarevačke „Otporaše“ i da je sramota to što je Gradska vlast tako ekspresno reagovala u skidanju plakata sa Đinđićevim imenom.

„Doktor Zoran Đinđić je zaslužio da u Požerevcu trg treba da nosi njegovo ime, a ne ulica, jer je on to zaslužio žrtvujući svoj život za bolju Srbiju. Nažalost, to se neće dogoditi i da Požarevac građani Srbije ne zovu džabe „Crveni grad i srpski Kumrovec“, ljutito, u jednom dahu rekla je Ružica Marjanović.

Kako nam je rečeno u gradskoj upravi, počinioce ovog dela, kada se utvrdi njihov idenditet,(prim. Autora,što je veoma lako utvrditi jer su akciju otporaša snimale televizije i pisale novine)a na osnovu zapisnika, biće podnešena prekršajna prijava Gradskom sudu za prekršaje, koji po zakonu, na osnovu dokaza, može počiniocima da izrekne kaznu od 6.000 do 20.000 dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari