Leskovčani obeležili Dan nauke eksperimentima, vajanjem, oslikavanjem lica i izradom figura 1Foto: JuGmedia

Dan nauke, koji se svake godine obeležava 10. jula, na rođendan Nikole Tesle, u ponedeljak je tradicionalno obeležen u prostorijama i dvorištu Centra za stručno usavršavanje (CSU) u Leskovcu.

Kako piše JuGmedia, deca i roditelji su radoznalo šetali od štanda do štanda i pronalazili nešto za sebe: od mini naučnih eksperimenata, hemijskih ogleda, preko oslikavanja lica, vajanja, izrade figura uz pomoć magneta, do konstrukcije kućica za ptice koje sada krase dvorište CSU.

„Želimo da pokažemo da nauka nije samo vezana za škole i učionice, da se deca od najranijeg doba uključuju u naučne aktivnosti, istraživanja i eksperimente kroz igru, a da četo toga nisu ni svesna“, rekla je direktorka CSU, Anđela Kostić Minić.

Dodala je da su radionice osmišljene tako da pruže priliku svim posetiocima, bez obzira na uzrast, da osete čari nauke kroz zabavu i igru, da pokažu da nauka postoji i izvan laboratorija i da svaki takav, i najmanji, iskorak u nauku je samo prvi korak na putu saznanja, učenja i otkrivanja sveta koji nas okružuje.

„Važnost nauke je prepoznata kako na republičkom, gde je između ostalog osnovan i Fond za nauku, tako i na lokalnom nivou, izdvajanjem sredstava za funkcionisanje obrazovnih i naučnih institucija, među kojima je i CSU“, rekla je članica Gradskog veća, Brankica Stameković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari