Ubistvo otmičara i smrt tužioca taoca koji je podlegao povredama, epilog je prekjučerašnje krize u zgradi suda u Istanbulu čiji su glavni organizatori pripadnici levičarske Revolucionarne narodnooslobodilačke partije Front (DHKP-C).

Veliki broj ljudi prisustvovao je juče komemoraciji povodom smrti turskog tužioca Mehmeta Selima Kiraza. On je istraživao slučaj tinejdžera koga je tokom antivladinih protesta 2013. pogodila u glavu kanta sa suzavcem – umro je posle višemesečne kome u martu 2014. Tadašnji premijer i sadašnji predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ga ja nazvao teroristom.Prisutnima se obratio ministar pravde Kenan Ipek koji je nazvao napad „direktnim udarcem u naciju“. „Ne posmatramo ovaj napad kao udarac na našeg preminulog tužioca već na ceo naš sistem“, kazao je Ipek, prenosi Rojters. Ceremonija sahrane ubijenog tužioca obavljena je nešto je kasnije u gradskog džamiji Ejup Sultan, a među prisutnima bili su i premijer Ahmet Davutoglu i bivši predsednik Abdulah Gul.

U međuvremenu, u operaciji protiv levičarskog pokreta DHKP-C u južnoj provinciji Antaliji, policija je juče privela 29 osobe, pošto je antiteroristički tim dobio dojavu da radikalni levičari planiraju sličan napad u gradu, prenosi list Tudej Zaman. Advokat Hakan Evcin, međutim, negirao je tvrdnje o mogućem novom napadu ovoga puta u Antaliji.

Ekstremna Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front (DHKP-C) već više od tri decenije seje strah svojom kampanjom nasilja. Zvanična Ankara kaže da je DHKP-C do danas ubila desetine policijaca i vojnika, da je odgovorna za smrt 80 civila od 1978. kada je formirana. Glavni cilj ove zabranjene grupe jeste da smeni tursku vladu i zameni je marksistima. Takođe se protivi, kako kažu, američkom imperijalizmu te su mete napada ove grupacije više puta bili američki vojnici i diplomatske misije – poslednji takav napad dogodio se februara 2013. na ambasadu SAD u Ankari, kada je stradao napadač i stražar. Turska, SAD i EU su uvrstile DHKP-C u spisak terorističkih organizacija.

Tokom prethodnog meseca, turska policija uhapsila je više od 80 osoba koje se dovode u vezu sa ovom grupom. Među njima su studenti, pravnici, reporteri pa čak i članovi jedne pop grupe za koju se misli da imaju veze sa DHKP-C.

Grupa je formirana pod nazivom Dev-Sol (Revolucinarno levo), marksističko-lenjinistička frakcija veće grupe Dev-Jol (Revolucionarni put). Ime su promenili 1994. U početku grupacija je regrutovala svoje pristalice uglavnom u školama i univerzitetima, mada stručna javnost navodi da je njihova najuticajnija baza među urbanim ali siromašnijim slojem stanovništva.

Grupa je 2000. predvodila dugi štrajkl glađu u turskim zatvorima u znak protesta zbog uvođenja jačeg obezbeđenje u kazneno popravnim ustanovama. Kao posledica štrajka glađu, stradalo je više od 60 osoba, većinom članova DHKP-C. Ekstremni levičari su okrivljeni i za ubistvo dvojice penzionisanih generala, bivšeg ministra pravde i uticajnog biznismena. Stručnjaci smatraju da je grupacija imitirajući taktike Al Kaide, naročito tokom 2000.tih pokušala da stekne jači uticaj. Nakon velike akcije turske policije 2004. mnogi od uticajnih pripadnika grupe napustili su zemlju. Osnivački lider DHKP-C. Darsun Karatas više godina proveo je u zatvoru pre nego što je pobegao iz zatvorske ćelije u Istanbulu 1989. Umro je od kancera u Holandiji 2008.

Upad u prostorije vladajuće partije

Tursku je juče potresla nova kriza čiji epilog, međutim, nije imao smrtni ishod – policija je uhapsila dvojicu naoružanih napadača koji su prethodno upali u prostorije vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK) u istanbulskom predgrađu Kartal smeštenom na azijskoj strani, javlja privatna turska novinska agencija Dogan, prenosi Rojters. Naoružani napadači naredili su svim civilima koji su se našli u zgradi da je napuste pre nego što su se popeli na sedmi sprat, gde su razbili jedan prozor i okačili tursku zastavu sa mačem na njoj. Zatim održali govor obraćajući se svima okupljenima ispred zgrade, a sadržaj govora i njihovi zahtevi se razmatraju. Još nije poznato da li ovaj događaj ima veze sa prekjučerašnjim upadom u sud i ubistvom tužioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari