Slučaj lične karte Andreja Vučića: Ponovo odložen početak postupka 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Novo ročište u slučaju Asomakum zakazano je za 29. mart, pošto se na današnjem pripremnom ročištu u sudnici nije pojavio jedan od branilaca okrivljenih, rekao je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) advokat Vladimir Beljanski, pravni zastupnik okrivljenog Milana Mašića.

Ovo je treće otkazivanje termina za održavanje pripremnog ročišta od oktobra prošle godine, kada je taj postupak vraćen na početak, jer je predmet umesto dotadašnje sudije Vesne Božović Milošević, koja je otišla u penziju, preuzela sudija Ivana Ramić.

U oktobru prošle godine, u slučaju Asomakum odloženo je pripremno ročište, jer se u sudnici nije pojavilo troje okrivljenih i pojedini advokati, pa je nov termin bio zakazan za 7. decembar, podseća BIRN.

Na ime Vučićevog brata osnovana firma Asomakum

Pripremno ročište ni tada nije održano, jer je uoči početka advokatima i okrivljenima stiglo obaveštenje suda da se taj termin otkazuje i da se nov zakazuje za 25. januar.

U predmetu Asomakum, postupak pred Višim sudom u Beogradu počeo je još decembra 2017, dve i po godine posle hapšenja 18 osoba koje su potom optužene da su preko fantomskih firmi, koje su navodno registrovane falsifikovanim ličnim kartama, među kojima i ličnom kartom brata srpskog predsednika Andreja Vučića, na čije je ime osnovana firma Asomakum, izvlačile sredstva iz budžeta i prale novac.

Slučaj lične karte Andreja Vučića: Ponovo odložen početak postupka 2
foto Amir Hamzagić/ATAImages

Kada je suđenje konačno počelo, tokom pet godina koje su usledile, u ovom postupku nije mnogo urađeno, jer su i glavni pretresi često odlagani – saslušani su optuženi, dok saslušavanje svedoka nije ni započelo.

Zbog dužine trajanja postupka u ovom slučaju, do sada je nastupila apsolutna zastara protiv četvoro okrivljenih, jedan je preminuo, pa se na optuženičkoj klupi sada nalazi 13 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari